Cel putin 14 persoane si-au pierdut viata in urma exploziei unor vagoane-cisterna care transportau GPL (gaz petrol lichefiat) la Viareggio, in nord-vestul Italiei, au anuntat pompierii italieni citati de AFP.
Bilantul exploziei este de 14 morti, potrivit unui raport provizoriu al Protectiei Civile. Printre morti figureaza doi copii. Catastrofa s-a soldat si cu 34 raniti, dintre care 16 sunt in stare grava. Primarul Luca Lunardini a spus ca cinci persoane sunt date disparute.

Accidentul s-a produs cu putin inainte de miezul noptii, in apropiere de gara din Viareggio (nord-vestul Italiei, provincia Liguria), in urma deraierii unui vagon cisterna dintr-un tren cu 14 vagoane care transporta gaz petrol lichefiat (GPL).

Trei explozii violente, urmate de un incendiu de proportii, au avut loc in gara din Viareggio, situata in centrul orasului, distrugand doua cladiri. Cel putin alte patru imobile au fost distruse, iar 1.000 de persoane au fost evacuate, informeaza NewsIn.

"O mie de persoane au fost evacuate dupa explozia vagonului-cisterna incarcat cu GPL", a anuntat primarul orasului Viareggio, Luca Lunardini, citat de AFP.

Lunardini a precizat ca doua imobile s-au prabusit si patru sau cinci au fost avariate. Locatarii au fost evacuati din motive de securitate, a adaugat el.




Victimele sunt locuitori din cele doua cladiri distruse si trecatori. Majoritatea mortilor si ranitilor nu au fost identificati deocamdata.

Cotidianul italian Corriere della Sera pune la dispozitie imagini de la locul tragediei.

"Vagonul s-a rasturnat pe sine, iar gazul s-a imprastiat in cladirile din apropiere inainte de a exploda. Doua cladiri mici s-au prabusit", a precizat comanantul pompierilor italieni, Antonio Gambardella, citat de AFP.

Cauzele accidentului nu sunt cunoscute, dar autoritatile suspecteaza ca unul dintre elementele de legatura dintre vagoane a cedat. La ultima verificare tehnica trenul nu prezentase probleme, potrivit RAINews24.

"Ne temem ca ar mai putea fi persoane sub daramaturi", a precizat el, potrivit AFP. "Am scos un baietel in varsta de opt ani viu in urma cu mai putin de o jumatate de ora", a adaugat el, cu putin inainte de ora locala 4.00 (5.00 ora Romaniei).

"Peste 300 de pompieri veniti din Toscana, Liguria si chiar Emilia Romagna au fost mobilizati pentru a face fata situatiei. Una dintre sarcinile pompierilor si in special a unitatilor specializate in accidente in care sunt implicate produse chimice, este evitarea faptului ca restul vagoanelor-cisterna sa ia foc si sa explodeze", a declarat el.

"Am auzit explozia si am iesit pe strada, unde am vazut flacarile si, din pacate, un cadavru carbonizat pe jos", a declarat un martor citat de ANSA.

"A fost o scena ingrozitoare, pe care nu o voi putea uita niciodata. In ceea ce priveste cadavrul, nu am putut decat sa il acoperim", a adaugat martorul, angajat al unei companii farmaceutice aflata in apropiere de locul exploziei.

Deflagratia a avariat circa 10 imobile situate pe o raza de 300 de metri.

In regiunea Lucca a fost decretata stare de urgenta. GPL-ul este un amestec format din 50% butan si 50% propan si este folosit drept carburant pentru masini.

Trenul plecase din portul La Spezia si se indrepta spre sud, spre Pisa, cand a traversat Viareggio, oras cu 50.000 de locuitori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.