O parte dintre democratii americani se tem ca Prima Doamna a Statelor Unite, Michelle Obama va repeta greseala facuta de Hillary Clinton in timpul presedintiei sotului ei, amestecandu-se in reforma sistemului medical si provocand in cele din urma pierderi electorale pentru partid, arata NewsIn.
Dupa ce si-a inlocuit sefa de cabinet, Michelle Obama a inceput sa se implice in problemele sistemului medical si in probleme legate de comunitate, relateaza Sunday Times in editia sa electronica. Mai mult, ea intentioneaza sa isi angajeze un consilier care sa ii scrie discursurile si a cerut echipei sale sa gaseasca metodele prin care ar putea avea impact maxim in problemele de care se ocupa.

Saptamana trecuta, ea a mers la San Francisco pentru lansarea unui program de voluntariat pe perioada verii. De asemenea, a trimis e-mailuri mai multor milioane de sustinatori ai Partidului Democrat pentru a le cere sa sprijine propunerile presedintelui in domeniul reformei medicale.

Dupa aceea, a acordat un interviu televizat in care a discutat rolul pe care l-ar putea avea in lupta impotriva obezitatii la copii. Ea a cerut populatiei sa adopte un stil de viata sanatos. "Guvernul nu poate face totul... Sper ca, daca voi juca un rol in a trage un semnal de alarma privind stilul de viata sanatos si exercitiile fizice... voi fi de ajutor", a spus ea.

Constienti de precedentul stabilit de Hillary Clinton - care nu numai ca a afectat popularitatea Primei Doamne, a determinat pierderea majoritatii democrate in Congres, dar a si intarziat reforma sistemului medical cu un deceniu - oficiali de la Casa Alba au dat asigurari ca Michelle Obama nu se va implica in politica. "Nu a fost niciodata interesul nostru ca Prima Doamna sa joace un rol important in promovarea pozitiilor noastre politice. Nu o veti vedea la tribuna", a dat asigurari un oficial.

In primele luni la Casa Alba, Prima Doamna si-a construit o imagine de mama perfecta, de model pentru comunitatea de culoare si a reusit sa se tina la distanta de dezbaterile politice. Dar unii democrati se intreaba cat timp va reusi aceasta avocata cu studii la Harvard si fost administrator de spital, care s-a confruntat cu problemele sistemului medical timp de aproape 10 ani, sa se ocupe numai de subiecte necontroversate, precum legumele preferate ale fiicelor sale.

Surse apropiate partidului suspecteaza ca Prima Doamna nu se va putea limita la a juca rolul de sotie a presedintelui. "Stiti cand a fost cel mai fericita in campania electorala? Cand Barack a trebuit sa mearga in Hawaii pentru ca i-a murit bunica si Michelle a preluat campania", a declarat un strateg democrat.

Un alt motiv de ingrijorare este ca prima masura luata de noul sef de cabinet al lui Michelle Obama, Susan Sher, a fost sa ii ceara consilierului prezidential David Axelrod sa ii raspunda cu promptitudine la telefoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.