Principalele militii loialiste din Irlanda de Nord au anuntat oficial sambata ca au renuntat la arme, marcand o noua etapa in procesul de pacificare a provinciei britanice, relateaza AFP.
Asociatie de aparare a Ulster (UDA), Forta voluntarilor din Ulster (UVF) si Red Hand Commando (RHC), un grup asociat UVF, au anuntat ca au inceput sa isi distruga arsenalele, UVF afirmand ca a incheiat deja acest proces, informeaza NewsIn.

Potrivit Reuters, UVF a ucis peste 540 de persoane in timpul conflictului din Irlanda de Nord, fiind cea mai sangeroasa dintre gruparile paramilitare probritanice.

Aceste trei grupari, considerate teroriste, raman interzise in intreaga Mare Britanie.

Militiile loialist protestante, care ii atacau pe catolicii separatisti, renuntasera deja oficial la violenta in ultimii ani, dar niciuna nu acceptase pana in prezent sa se dezarmeze.

Inamicul lor jurat, Armata Republicana Irlandeza (IRA, catolica), si-a incheiat dezarmarea in 2005, iar in decembrie 2008 guvernul britanic acordase un an loialistilor pentru a face acelasi lucru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.