Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad l-a criticat din nou pe omologul sau american Barack Obama, acuzat ca se implica in probleme interne din republica islamica, si a promis ca-i va judeca pe liderii occidentali in timpul deplasarilor sale, a anuntat sambata agentia IRNA, citata de AFP.
"A vorbit despre reforme si schimbare, atunci de ce intervine (in afacerile interne din Iran - n.red.) si face comentarii care incalca normele si politetea?", a intrebat Ahmadinejad, facand referire la presedintele american.

Vineri, Barack Obama s-a declarat "scandalizat" de reprimarea manifestatiilor. El a avertizat Teheranul ca violentele la adresa protestatarilor vor afecta dialogul direct pe care Washingtonul doreste sa-l lanseze cu Iranul, dar a dat asigurari ca discutiile multilaterale privind programul nuclear iranian vor continua, relateaza MewsIn.

De cealalta parte, Ahmadinejad a criticat "declaratiile insultatoare ale unor responsabili occidentali" cu privire la Iran, adaugand ca va profita de prezenta "in toate organizatiile internationale pentru a face procesul" acestora.

Liderii americani si europeni si-au intensificat criticile la adresa Teheranului, criticand reprimarea manifestatiilor de protest fata de rezultatul alegerilor prezidentiale din 12 iunie, in urma carora Ahmadinejad a fost reales.

"Ajunge. Nu va mai faceti de ras in felul acesta", le-a transmis Ahmadinejad liderilor occidentali, carora le-a cerut sa-si "corecteze atitudinea".
Reuniti la Trieste, ministrii de externe din statele G8 au facut apel vineri pentru incetarea violentelor si au cerut regimului de la Teheran sa respecte, printre altele, "libertatea de expresie" a iranienilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.