Secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a avertizat, intr-o interventie televizata, opinia publica americana ca rezistenta fortelor rebele irakiene ar mai putea dura cel putin inca un deceniu, recunoscand, in acelasi timp, ca armata americana a stabilit contacte cu unii lideri ai insurectiei, in vederea diminuarii valului de violente.

Declaratiile sale socante au survenit la numai cateva ore dupa ce rebelii au declansat o noua actiune coordonata de atentate sinucigase cu bomba, soldate cu o alta baie de sange: 38 de morti si zeci de raniti in randurile fortelor irakiene de securitate instruite de americani. Intr-o schimbare evidenta de ton, Rumsfeld a afirmat ca fortele irakiene, si nu cele ale coalitiei, conduse de SUA, trebuie sa-i infranga pe rebeli. "Insurectiile dureaza cinci, sase, opt, 10 sau 12 ani", a spus el, perioadele de timp mentionate fiind menite sa-i lase perplecsi pe multi dintre compatriotii sai. "Nu fortele coalitiei, ci fortele irakiene vor reprima insurectia" - a continuat Rumsfeld. "Vom crea conditiile ca fortele de securitate irakiene sa castige lupta impotriva insurectiei".

Perspectiva destul de indoielnica, dat fiind ca, numai de la instalarea noului guvern de la Bagdad, in aprilie, au fost ucisi peste 1.000 de irakieni, majoritatea apartinand fortelor de securitate. Contrastand puternic cu previziunile optimiste ale vicepresedintelui Cheney ("rebeliunea isi traieste ultimele clipe ale agoniei"), declaratiile sefului Pentagonului sunt considerate de catre analistii americani ca menite sa ofere o perspectiva mai realista asupra celor ce se petrec in Irak, pe fundalul unei stari de spirit tot mai potrivnice prezentei militare a SUA in aceasta tara.

Insusi presedintele Bush urmeaza sa se adreseze astazi opiniei publice, intr-o cuvantare rostita la centrul de instructie de la Fort Bragg, pentru a pleda in favoarea continuarii prezentei americane in Irak si a-i convinge ca strategia administratiei sale va avea, pana la urma, castig de cauza.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.