Unele clinici private din Romania si Bulgaria ar realiza transplanturi de organe ocolind birocratia si controalele legale, ceea ce ii determina pe unii italienii sa apeleze la ele, relateaza La Repubblica in editia sa electronica.
"Un prieten al meu a facut (un transplant - n.red.) in urma cu cateva luni. A castigat 65.000 de euro dintr-un foc. Se simte foarte bine, s-a intors sa locuiasca in Romania, si-a rezolvat problemele si a salvat viata unui italian. Acum vrea sa faca acelasi lucru si sora mea, pentru ca vrea o casa a sa in Italia. Cere 65.000 de euro", declara un tanar roman, contactat telefonic de catre publicatia italiana La Repubblica, potrivit NewsIn.

Criza economica a dus la o crestere a numarului de "anunturi <urgente si speciale>, ultima frontiera a comertului electronic, in care oamenii se vand pe ei insisi, intregi sau pe bucati: rinichi, parti din ficat, maduva", scrie cotidianul de mare tiraj, vorbind despre "persoane disperate", provenind dintr-o clasa medie ingenuncheata, care nu mai reusesc sa isi plateasca ratele la case sau la masini.

Anunturile, toate reale, par a fi rezultatele unui marketing al disperarii si seamana intre ele, afirma ziarul. Contin datele personale, contactele, cerintele financiare si mici biografii.

"Sunt italian, am 45 de ani si sunt un fost om de afaceri. Activitatea mea a decurs prost si am pierdut totul in urma cu doi ani. In aceasta perioada situatia s-a inrautatit. Pentru a-mi salva familia (sotia si cei doi fii ) de la mizeria si de la disperarea cu care ne confruntam, ofer un rinichi sau maduva. Grupa sanguina - B, RH pozitiv. Pretul 300.000 de euro. Imi pare rau sa cer bani, nu le-am dat niciodata prea multa importanta in trecut, i-am ajutat intotdeauna pe ceilalti asa cum am putut. Daca cineva imi va accepta oferta, ii voi fi recunoscator intreaga viata", scrie Salvolopol.

"Sunt un tata care a facut datorii la banci pentru a-si ajuta copiii si sotia mea a trebuit sa fie supusa unei interventii chirurgicale pe cord, deci nu mai poate munci pentru a-si ajuta familia. Bancile mi-au inchis usa. Sunt in colaps economic si daca nu imi achit datoriile la banci ma vor da afara din casa. Sunt dispus sa donez organe, rinichi sau ficat", scrie si italiano58.

Raspunzand anunturilor, reporterii La Repubblica au descoperit ca aceste persoane disperate se grabesc sa "incheie afacerea". "Ca si cum ar fi vorba de vanzarea unui cal, cineva garanteaza calitatea produsului, postand online cartea sa de identitate, acte medicale si analizele sale de sange. Altii isi povestesc viata <sanatoasa> pe care au dus-o pentru a convinge potentialii clienti", scrie cotidianul.

Potrivit ziarului, putini dintre cei care dau astfel de anunturi sunt constienti de ce fac: vanzarea de organe este interzisa in Italia si, in plus, este foarte dificil de realizat. "Oferirea de maduva, de exemplu, este complet inutila, posibilitatile de a exista compatibilitate intre donator si cel care primeste este foarte mica", subliniaza un medic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.