Oficiali din Germania, Franta si Marea Britanie au luat parte la intrunirea anuala a reprezentantilor diplomatiei poloneze din intreaga lume, la Varsovia, menita sa stabileasca un posibil viitor itinerariu pentru blocul celor 25. Rivale in chestiunea bugetului comunitar, Parisul si Londra incearca sa curteze tarile din estul Batranului Continent, pentru a obtine sustinerea necesara, in urma esecului summit-ului de la Bruxelles, in cadrul caruia Marea Britanie si-a atras critici dure pentru blocarea acordului asupra vistieriei europene.

Ministrul francez de externe, Philippe Douste-Blazy, si ministrul britanic pentru afaceri europene, Douglas Alexander, au declansat, in capitala poloneza, o adevarata ofensiva diplomatica, marcata de rivalitate si sarm, in incercarea de a convinge guvernul de la Varsovia sa sustina cauza uneia dintre tarile pe care le reprezinta. Douste-Blazy beneficiaza insa de un avantaj la reuniunea cu seful diplomatiei poloneze, Adam Rotfeld, bazandu-se pe sustinerea omologului sau german, Joschka Fischer.

Criza declansata de respingerea Constitutiei, dezacordurile pe tema bugetului comunitar, securitatea Uniunii sunt doar cateva dintre subiectele usturatoare aflate pe agenda intrunirii ministrilor europeni. Polonia, care a minimizat importanta reuniunii, impartaseste ideile liberale ale britanicilor, dar doreste in egala masura sa profite la maximum de fondurile europene de coeziune. Mezinele UE au propus, la summit-ul de la Bruxelles, reducerea partii care le revenea, pentru a se ajunge la un acord de ultim moment asupra bugetului, incercare esuata insa prin refuzul Marii Britanii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.