O blonda telegenica, cunoscuta pentru feminismu-i militant egalat poate doar de antisemitismul cu care adesea defileaza. Aceasta este Krisztina Morvai, imaginea publica a partidului maghiar de extrema dreapta Jobbik si proaspat parlamentar de Strasbourg.
„Votati cu Barbie-nazista!“. Astfel erau indemnati maghiarii prin afise lipite in toata Budapesta parodiind amar bannerele ce o infatiseaza pe doctorul in stiinte juridice Krisztina Morvai din fruntea listei partidului Jobbik pentru Parlamentul European. In ciuda glumelor si atacurilor, Morvai impreuna cu alti doi colegi de partid se vor instala in hemiciclul legislativului european, datorita celor aproape 15% din votantii maghiari care au stampilat casuta „Jobbik“.

Lasand la o parte triumful dreptei si demonstratiile aproape zilnice ale simpatizantilor Fideszului si ai partidului Jobbik care cer in fata parlamentului budapestan alegeri anticipate, focalizarea atentiei cade pe Krisztina Morvai, un politician contradictoriu prin excelenta, care imbina intr-un mod curios lupta pentru drepturile omului si feminismul cu simpatia pentru nationalismul sovin al dreptei extreme.
La o privire superficiala, Krisztina Morvai aduce binisor fizic cu fosta sefa a guvernului israelian Tzipi Livni.


Ambele se incadreaza in stereotipul femeii puternice, cu viitor politic: blonde, inalte, cu ochii reci si vorba taioasa. Asemanarile dintre cele doua se opresc aici, iar ceea ce le diferentiaza e perspectiva asupra evreimii si Israelului.

Vituperarile la adresa Israelului ocupa o pozitie fruntasa in arsenalul profesoarei de drept de la Universitatea „Eötvös Loránd“ din Budapesta, reinventata in politician. In februarie, inainte sa intre in campania electorala, cu kufiya palestiniana infasurata la gat, a acuzat Israelul de crime impotriva umanitatii pentru razboiul din Gaza. Chiar daca critici dure pe acest subiect au fost aduse Israelului si din alte medii decat cele de extrema dreapta, Krisztina Morvai a fost dezaprobata de comunitatea evreiasca din Ungaria, una dintre cele mai numeroase din Europa. Furioasa, Morvai a raspuns in cel mai pur ton antisemitic, asa cum reiese dintr-un mesaj pe un forum care a aparut sub numele profesoarei-politician in care evreii din Ungaria erau invitati mai bine sa „se joace cu coditele lor circumcise“ in loc sa o atace pe ea, dezvaluie „The Economist“. Krisztina Morvai, fara sa nege ca postarea ii apartine, a refuzat sa discute despre acest subiect.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.