Autoritatile iraniene au recunoscut ca au existat cateva nereguli in desfasurarea alegerilor prezidentiale din 12 iunie, dar au precizat ca acestea sunt nesemnificative si nu au influentat rezultatele
Mai multe voturi decat alegatori, in 50 de districte din Iran

Purtatorul de cuvant al Consiliului Gardienilor Constitutiei, insarcinat cu supravegherea alegerilor prezidentiale iraniene, a afirmat ca la scrutinul din 12 iunie, in 50 de districte au existat mai multe voturi decat alegatori potentiali, a anuntat luni televiziunea de stat, relateaza AFP, citata de NewsIn.

Totusi, aceasta situatie nu a "influentat in mod semnificativ" rezultatul final. Presedintele in exercitiu Mahmoud Ahmadinejad a fost reales pentru inca un mandat de patru ani.

"O plangere comuna a candidatilor este ca au existat mai multe de voturi exprimate decat potentiali alegatori, in anumite districte. Dar ancheta noastra preliminara arata ca cifra anuntata (170 de districte - n.red.) nu este corecta si aceasta situatie nu s-a inregistrat decat in 50 de districte", a declarat Abbas Ali Kadkhodaie.

Iranul are 366 de districte, subdiviziuni administrative ale celor 30 de provincii din tara.

Candidatul conservator Mohsen Rezai, clasat al treilea la scrutinul prezidential din 12 iunie, denuntase joi nereguli la scrutin, afirmand ca in "170 de circumscriptii, participarea a atins intre 95% si 140%".

Alti doi candidati, Mir Hossein Moussavi si Mehdi Karoubi, contesta corectitudinea scrutinului. Plangerea lor este examinata de Consiliul Gardienilor, care a promis ca va anunta un verdict asupra scrutinului pana miercurea viitoare.

Kadkhodaie a apreciat ca situatia din cele 50 de districte "se poate explica prin faptul ca anumite orase gazduiesc migranti, sunt orase turistice, etc". Teoretic, fiecare alegator poate vota unde doreste. "In orice caz, s-a stabilit sa fie trimisi inspectori la fata locului, pentru a examina cifrele", a adaugat oficialul.

"Insa in toate aceste districte au existat trei milioane de voturi si acestea nu ar fi influentat decisiv rezultatele alegerilor", a conchis el.
El a respins si alte acuzatii evocate de candidati, in special lipsa buletinelor de vot din unele sectii sau absenta reprezentantilor candidatilor. "Examinarile noastre arata ca, in afara de unul sau doua cazuri, in care a existat o intarziere de 40 de minute in furnizarea buletinelor de vot, de exemplu la Ispahan sau Yazd, nu a existat nicio problema deosebita in alta parte", a spus el.

Cei trei candidati declarati invinsi le-au reprosat organizatorilor scrutinului ca nu au oferit la timp buletine de vot in unele sectii, impiedicand astfel alegatorii sa voteze.

Acesta a respins si o alta plangere a candidatilor, care afirmasera ca, in unele provincii, cartile de identitate ale alegatorilor nu au fost stampilate in momentul votului, asa cum prevedea legea. "Au fost raportate cateva cazuri, dar a fost corectata situatia", a afirmat el.

Tot acesta a adaugat si ca 50 de reprezentanti ai candidatilor au fost expulzati din sectiile de votare "pentru ca acestia voiau sa intervina in procesul de supraveghere a alegerilor". In alte cazuri, reprezentantii au intarziat, a precizat el. "Oricum, lipsa reprezentantului unor candidati nu este infractiune", a subliniat Kadkhodaie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.