Stranepoatele lui Richard Wagner (1813-1883), compozitorul favorit al lui Adolf Hitler, au inceput o investigatie pentru a cerceta legaturile familiei Wagner cu nazistii si pentru a "alunga norii negri care planeaza" asupra festivalului de opera de la Bayreuth, informeaza cotidianul The Telegraph.
Una dintre stranepoatele celebrului compozitor, Katharina Wagner, in varsta de 31 de ani, a cerut unor istorici independenti sa investigheze daca Hitler a fost amantul secret al bunicii sale, Winifred Wagner, si care au fost legaturile intre nazisti si strabunicul sau, care impartasea sentimentele antisemite ale lui Hitler.

"In timpul copilariei mele m-am confruntat in mod repetat cu acest subiect - nazistii. A fost bunica mea iubita lui Hitler? In ce masura a fost tatal meu incurcat cu Hitler? Nimeni din familie nu a vorbit despre asta, iar daca sora mea si cu mine nu punem aceste intrebari, atunci cine le va pune?", a declarat Katharina presei germane, potrivit NewsIn.

Alti membri ai familiei Wagner spun insa ca aceste cercetari vor aduce doar mai multe necazuri unei familii care uneori pare unita doar in divergentele publice.

Cu noua luni in urma, Katharina Wagner si sora sa vitrega Eva Wagner-Pasquier au preluat conducerea Festivalului Bayreuth, eveniment care a inceput in urma cu 133 de ani pentru a prezenta compozitiile strabunicului sau. Preluarea conducerii festivalului a urmat unei dispute familiale amare privind problema succesiunii.

Hitler, prieten apropiat al familiei Wagner, participa la festivalul Bayreuth in fiecare iunie si, in timp ce altii sufereau sub cel de-al Treilea Reich, festivalul a ramas independent. Festivalul a continuat sa fie popular si in anii postbelici, ramanand "Sfantul Graal" al fanilor lui Wagner care platesc sute, cateodata mii de lire, pentru a participa la festival si pentru a asculta lucrari faimoase precum "The Ring Circle" (Inelul nibelungilor) si "The Flying Dutchman" (Olandezul zburator).

Katharina Wagner considera ca acum este timpul pentru o rafuiala cu trecutul. "O umbra atarna asupra Bayreuth-ului si ma simt responsabila pentru a incerca sa clarific putin situatia", a declarat aceasta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.