Presedintele rus Dmitri Medvedev si-a exprimat din nou luni sustinerea pentru actiunile autoritatilor moldovene destinate sa restabileasca ordinea constitutionala, iar presedintele moldovean in exercitiu Vladimir Voronin i-a multumit pentru sustinere, potrivit RIA Novosti.
"Urmarim cu atentie ceea ce se petrece si ce s-a petrecut in Republica Moldova, si ne exprimam ingrijorarea fata de procesele ce se petrec", a spus presedintele rus la inceputul intrevederii cu omologul sau moldovean. "Noi am sustinut si sustinem masurile care au fost luate de conducerea Republicii Molodva in restabilirea ordinii constitutionale. Este important ca Republica Moldova sa se dezvolte independent, ca un stat suveran si prosper pentru locuitorii ei", a subliniat Medvedev, relateaza NewsIn.

La randul sau, presedintele moldovean in exercitiu Vladimir Voronin si-a exprimat recunostinta pentru sustinerea din partea Rusiei. "Suntem foarte recunoscatori ca in aceste zile grele in care se incerca destabilizarea politica in tara noastra, Rusia a fost prima si, probabil, singura care si-a exprimat sustinerea fata de autoritatile legitime ale Republicii Moldova", a spus Voronin. El a subliniat ca Moscova s-a exprimat in acest sens si la summitul Rusia-UE de la Habarovsk, ce a avut loc in 21-22 mai.

"Acest lucru este foarte important pentru consolidarea relatiilor noastre. Ne-ati acordat o sustinere politica foarte serioasa. Apreciem foarte mult acest lucru si va suntem recunoscatori pentru pozitia clara", a adaugat Voronin, care a semnat in 15 iunie decretul de dizolvare a Parlamentului format in urma alegerilor din 5 aprilie si a stabilit alegerile anticipate pentru 29 iulie, dupa ce a esuat a doua tentativa de alegere a presedintelui.

Potrivit unei surse de la Kremlin, discutiile dintre Medvedev si Voronin se vor referi la alegerile anticipate din Republica Moldova si conflictul transnistrean.

Voronin se va intalni si cu premierul Vladimir Putin, cu care ar putea discuta, potrivit presei ruse si moldovene, despre un posibil imprumut. Ministrul economiei Igor Dodon mentiona saptamana trecuta Rusia drept una dintre posibilele tari de la care ar putea fi solicitat un imprumut, iar premierul Republicii Moldova, Zinaida Greceanii, a discutat vineri la Chisinau cu vicepremierul rus Igor Suvalov despre posibilitatea acordarii unui ajutor financiar pentru derularea unor proiecte investitionale in domeniul infrastructurii.

Si agentia rusa RIA Novosti apreciaza ca adevaratul motiv al vizitei lui Voronin la Moscova este posiblitatea obtinerii unui credit. Agentia il citeaza pe Suvalov, potrivit caruia, in cadrul discutiilor purtate la Chisinau cu Greceanii a fost votba despre situatia financiara a Moldovei. Greceanii nu a negat posibilitatea acordarii unui credit pentru proiecte investitionale si a mentionat ca in cadrul vizitei se va discuta si despre liberalizarea comertului cu vinuri moldovenesti in Federatia Rusa.

Serafim Urechean, presedintele AMN, este convins ca Voronin a plecat la Moscova dupa un credit, scrie UNIMEDIA. "Situatia in Moldova este catastrofala. Cu Voronin vor merge ministrul economiei si ministrul finantelor, iar Rusia nu ar trebui sa se grabeasca sa acorde un credit unui regim care este pe duca", a specificat liderul partidului Alianta Moldova Noastra.

Vizita lui Voronin la Moscova poate fi catalogata ca fiind preelectorala si nu ca una obisnuita, deoarece ultima "escapada" la Moscova Voronin a facut-o la sfarsitul lunii martie, noteaza gazeta.ru. "Voronin vrea sa-si ia o doza de sustinere morala de la Moscova si sa inteleaga care e scenariul evenimentelor ulterioare de care este interesata si Moscova. Daca e sa fim sinceri, situatia Partidului Comunistilor din R. Moldova este destul de grea", a declarat pentru gazeta.ru Aleksei Vlasov, directorul Centrului Analitico-Informational pentru tarile CSI. In opinia acestuia, Kremlinului ii este cel mai convenabila victoria PCRM, dar "o victorie stransa, care i-ar da putin spatiu de manevra si care l-ar face pe Voronin sa caute ajutor permanent la Moscova".

"Voronin are nevoie de sustinere la alegeri si trebuie sa-si imbunatateasca imaginea. Partidul acestuia este in cadere: Lupu a plecat, iar dupa el se pregatesc si altii. Voronin l-a numit vice-premier pe Rosca, care este un dusman al Rusiei. Cu putin timp in urma acesta a ars drapelul rusesc chiar in fata presei. Este drept ca, la Moscova il vor ierta pe Voronin pentru asta", a conchis acelasi Vlasov.

Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova neaga insa ca vizita lui Voronin ar avea un caracter preelectoral. "Scopul vizitei este absolut pozitiv - pentru a continua dialogul intre cele doua tari. Este o dezvoltare normala a relatiilor. Fara intrigi", a precizat una din sursele gazeta.ru din cadrul MAE rusesc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.