Presedintele american Barack Obama a dat asigurari ca Statele Unite sunt pregatite sa faca fata oricarui tir nord-coreean de racheta care le-ar viza teritoriul, relateaza AFP.
"Aceasta administratie si militarii nostri sunt pe deplin pregatiti pentru orice eventualitate", a declarat Obama pentru postul de televiziune CBS News, care l-a intrebat despre posibilitatea unui tir de racheta nord-coreean vizand Hawaii, arhipelag american din oceanul Pacific.

Intrebat daca aceste declaratii reprezinta un "avertisment" pentru Phenian, Obama a raspuns: "Nu. Inseamna doar ca suntem pregatiti pentru orice eventualitate". "Nu vreau sa ma lansez in speculatii privind ipoteze. Dar vreau sa dau asigurari poporului american ca a fost pus punctul pe i in ceea ce priveste ce se poate intampla", a adaugat el.

Joi, secretarul american al apararii Robert Gates a declarat pentru presa ca Washingtonul este ingrijorat de un eventual tir cu racheta nord-coreean asupra Hawaii, dar a dat asigurari ca au fost luate masuri pentru a apara acest stat american. Gates a precizat ca a aprobat desfasurarea in arhipelag a unui dispozitiv de aparare antiracheta si a unor radare, pentru a "oferi sustinere" militara in cazul unui arac nord-coreean. "Cred ca suntem in pozitia buna daca este nevoie sa aparam teritoriul american", a adaugat el.

Potrivit NewsIn, aceasta declaratie a fost preluata aproape integral de Obama in interviul acordat CBS: "As spune doar ca suntem intr-o pozitie buna daca va fi necesar sa aparam teritoriul american".

Obama a subliniat si ca exista un consens international puternic privind pozitia care trebuie luata fata de Phenian, dupa un al doilea test nuclear desfasurat in 25 mai de regimul lui Kim Jong-Il, care a dus la o inasprire a sanctiunilor internationale vizand Coreea de Nord. "Acest lucru transmite un semnal" Phenianului privind "o unitate in randul comunitatii internationale nemaivazuta de ceva timp", a spus liderul de la Casa Alba.

"Trebuie sa fim foarte clari privind un lucru, faptul ca (Phenianul - n.red.) dispune de o cale de a se alatura comunitatii internationale. Si speram sa urmeze aceasta cale. Ceea ce nu vom face va fi sa recompensam beligeranta si provocarea, asa cum s-a intamplat in trecut", a avertizat el.

Potrivit unui raport al Ministerului japonez al Apararii, citat joi de ziarul japonez Yomiuri Shimbun, Phenianul ar putea lansa o racheta de tip Taepodong-2 in directia insulei japoneze Okinawa, spre Guam sau spre Hawaii. Coreea de Nord a mai lansat trei rachete cu raza lunga de actiune in 1998, in 2006 si anul acesta.

Si oficiali americani si sud-coreeni au afirmat ca exista semnale potrivit carora Coreea de Nord se pregateste de un nou test cu racheta cu raza lunga de actiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.