Al-Qaida ar folosi armele nucleare pakistaneze in lupta sa impotriva Statelor Unite, daca ar avea acces la ele, a declarat duminica un lider al gruparii, Abu Saeed al-Masri, relateaza Reuters
Trupele pakistaneze se lupta cu talibanii, aliati al-Qaida, in valea Swat, din luna aprilie, dupa ce acestia au incercat sa preia controlul asupra unui district situat la 100 de kilometri nord-vest de capitala, ceea ce a alimentat temerile ca arsenalul nuclear al acestei tari ar putea cadea in mainile militantilor.

"Cu voia lui Dumnezeu, armele nucleare nu vor cadea in mainile americanilor, ci le vor lua mujahedinii si le vor folosi impotriva americanilor", a declarat Mustafa Abu al-Yazid, liderul al-Qaida in Afganistan, intr-un interviu acordat postului de televiziune Al Jazeera, citeaza NewsIn.

"Ne asteptam ca armata pakistaneza sa fie invinsa in Swat (...) si ca acesta sa fie sfarsitul sau peste tot, cu voia lui Dumnezeu", a adaugat acesta.

Intrebat despre planurile gruparii, militantul egiptean a raspuns: "Strategia organizatiei al Qaida in perioada urmatoare este aceeasi ca in perioada precedenta: sa loveasca in capul sarpelului, in capul tiraniei - Statele Unite. Acest lucru poate fi realizat prin eforturi continue pe fronturile deschise si prin deschiderea de noi fronturi, intr-un mod in care sa fie atinse interesele islamului si musulmanilor si prin intensificarea operatiunilor militare care sa il secatuiasca pe dusman pe plan financiar".

Liderul militant a sugerat ca numirea unui lider nou pentru unitatea din Peninsula Araba, Abu Basiral-Wahayshi, ar putea realimenta campania din Arabia Saudita, cel mai mare exportator mondial de petrol.

"Tintele noastre au fost intotdeauna americanii (...) si petrolul pe care il fura pentru a castiga putere, pentru a-i lovi pe mujahedini si pe musulmani. A existat un obstacol in aceasta munca, din motive care nu pot fi dezvaluite in prezent, dar recent au fost unite eforturile si exista unitate in jurul unui singur lider", a precizat acesta.

Abu al-Yazid, cunoscut si drept Abu Saeed al-Masri, a declarat ca al-Qaida va continua "operatiunile pe scara larga impotriva dusmanului" - referindu-se la Statele Unite. "Am cerut si cerem ca toate ramurile al-Qaida sa desfasoare astfel de operatiuni", a spus el, referindu-se la atacuri impotriva fortelor americane din Irak si Afganistan.

El a dat, insa, asigurari ca organizatia este dispusa sa accepte un armistitiu de circa 10 ani cu Statele Unite, daca Washingtonul este de acord ca isi retraga trupele din tarile musulmane si daca nu vor mai sustine Israelul si guvernele prooccidentale din tarile musulmane.

Intrebat despre unde se ascund liderii al-Qaida, el a raspuns: "Slava Domnului, seicul Osama ben Laden si seicul Ayman al-Zawahiri sunt in siguranta; nu stim unde sunt, dar suntem in contact direct cu ei".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.