Doi adolescenti de 15 si 16 ani au fost retinuti pentru atacurile rasiste impotriva romanilor din Dublin, unde in cursul zilei de astazi este prevazuta o manifestatie antirasism si de sustinere a victimelor, informeaza in pagina sa electronica RTE, televiziunea publica nord-irlandeza.
Autoritatile au retinut ieri, in urma perchezitiilor, doi adolescenti cu varste de 15 si 16 ani in legatura cu atacurile, in cadrul carora au fost sparte geamurile mai multor case. Cei doi tineri au fost arestati in sudul Belfastului si sunt retinuti pentru interogatorii, informeaza NewsIn.

In jur de 130 de romani din Belfast au fost nevoiti sa isi abandoneze casele marti noapte de teama atacurilor, fiind gazduiti de autoritati intr-un loc secret, dupa ce initial se refugiasera intr-o biserica. Cazul romanilor a generat declaratii de sprjin din partea politicienilor, care considera ca plecarea romanilor din Irlanda de Nord din cauza atacurilor rasiste ar fi un semnal negativ.

Organizatorii manifestatiei antirasism de sambata spun ca spera ca aceasta va fi prima dintr-o serie de gesturi care vor demonstra condamnarea de catre populatie a atacurilor asupra imigrantilor din Belfast. Asociatia Anti-Racism Network afirma ca cetatenii nord-irlandezi condamna in numar mare actele de intimidare a romanilor si a cerut un raspuns coordonat la aceasta problema. Protestul va avea loc in fata primariei din Belfast, sambata dupa-amiaza.

Manifestatia are loc desi un barbat din Belfast care a ajutat la organizarea unei manifestatii impotriva atacurilor rasiste din acest oras impotriva romanilor a primit amenintari, potrivit BBC News. Patrick Meehan a spus ca nu se va lasa intimidat de cei care au amenintat ca ii vor incendia casa si a spus ca este vorba despre "o minoritate, formata din lasi". "Pana la urma, aceasta amenintare nu este diferita de lucrurile la care au fost supusi acesti oameni sarmani, cu exceptia faptului ca nu a fost pusa in practica. Nu voi permite sa fiu alungat din casa mea", a subliniat el, referindu-se la romanii atacati.

Toti cei 130 de cetateni romani atacati la Belfast, cu exceptia a doua familii, sunt din judetul Bihor, potrivit Ambasadei Romaniei la Londra, care asigura ca grupul de romani este protejat si a primit asistenta necesara. Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, Ion Jinga, s-a deplasat joi la Belfast, pentru intalniri cu reprezentanti ai guvernului local, inclusiv cu seful Guvernului Irlandei de Nord si cu adjunctul acestuia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.