Premierul italian Silvio Berlusconi, care participa la summitul liderilor UE, nu a reusit joi sa-si impuna candidatul pentru presedintia Parlamentului European si negociaza un alt post european pentru tara sa, potrivit unor surse diplomatice, relateaza AFP.
Berlusconi a reafirmat la Bruxelles, inainte de summit, sustinerea fata de un candidat pentru noul PE: Mario Mauro, 48 de ani, "o persoana serioasa, deja vicepresedinte al Parlamentului European si catolic practicant", arata NewsIn.

"Suntem convinsi ca este cel mai bun, dar vom prezenta candidatura grupului" politic din PE din care face parte Mauro, a spus el. Este vorba despre grupul conservator PPE, invingator in alegerile europene cu 264 alesi. El pretinde presedintia noului PE, impreuna insa cu o alta forta politica.

Berlusconi credea ca se poate baza pe faptul ca alesii italieni sunt a doua componenta ca importanta din PPE, in numar de 35.

Insa joi el a parut sa bata in retragere. "Ramanem deschisi, pentru ca mai exista si alte functii", a spus premierul, referindu-se la "presedintia grupului PPE, postul de ministru de externe in UE (Inaltul reprezentant pentru politica externa) sau o misiune mai importanta in cadrul Comisiei Europene" pentru Italia.

Polonia l-a prezentat drept candidat pe fostul premier Jerzy Buzek, considerat favorit pentru ca alegerea sa la conducerea PE ar transmite un semnal de deschidere catre statele din Europa de Est care au aderat la UE.

Buzek este sustinut de Germania, tarile scandinave, Olanda, Irlanda, Ungaria, majoritatea statelor din Europa Centrala si se va putea baza pe sustinerea celor 29 de alesi francezi in cazul unui vot, ceea ce i-ar da majoritatea.

"Mi s-a parut dispus sa cautam o alternativa", a spus premierul polonez in legatura cu atitudinea lui Berlusconi, dupa discutiile pe care le-au avut. "Trebuie insa sa obtina ceva", a explicat un diplomat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.