Olanda nu mai cere activarea clauzei de salvgardare pe justitie in cazul Romaniei si Romaniei, asa cum se arata intr-o scrisoare a ministrului pentru afaceri europene catre CE, ci o monitorizare mai stricta a fondurilor UE pentru cele doua tari.

"Nu vreau clauza de salvgardare", a declarat ministrul olandez de externe Frans Timmermans joi, dupa intrevederea pe care a avut-o cu comisarul pentru justitie Jacques Barrot. "Ceea ce vreau este continuarea Mecanismului de monitorizare si cooperare. As vrea, de asemenea, sa vedem cum putem ajuta Bulgaria si Romania sa rezolve problemele pe care le au cu gestionarea fondurilor UE", a mai spus ministrul olandez, citat de Sofia News Agency.

Potrivit agentiei bulgare de presa, Timmermans crede ca Bruxelles-ul trebuie sa fie mai strict in monitorizarea si controlului modului cum cele doua noi tari membre cheltuie banii europeni. Ministrul olandez si-a exprimat aceasta pozitie in intalnirea cu Barrot si intentioneaza sa discute acest subiect si cu oficialii CE responsabili de gestionarea fondurilor UE, explica NewsIn.

Declaratiile lui Timmermans vin dupa ce ministrul olandez ii trimisese in 30 mai o scrisoare comisarului pentru justitie in care ii solicita o intrevedere pentru a "examina in special impactul pe care l-ar putea avea aplicarea clauzelor de salvgardare asupra cooperarii judiciare deja existente cu Bulgaria si Romania".

Guvernul olandez a luat decizia sa prelungeasca asistenta oferita celor doua tari in domeniul reformei judiciare si sprijina recomandarea Comisiei Europene ca Mecanismul de cooperare si verificare "sa ramana in functiune pana cand vor fi indeplinite toate obiectivele de referinta".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.