Majoritatea romilor romani din Italia care lucrau la negru si-au pierdut slujbele din cauza crizei economice, asa ca se orienteaza spre cersit, relateaza Il Giornale.

"Pana in urma cu putin timp, erau multi cei care plecau dimineata din tabere la serviciu. Acum ramane mai multa lume acasa", spune Fiorenzo, voluntar in tabara Triboniano din Roma.

In conditiile in care nu mai pot lucra, romii se intorc la practici mai vechi: furturi si cersit. "In loc sa furati, mai bine cersiti. Dar va rugam, cel putin nu luati cu voi copiii, nu ii invatati si pe fiii vostri", le explica voluntarii romilor romani. Unii ii asculta, altii nu.

Consecintele crizei economice asupra romilor se vad la semafoare, unde din ce in ce mai multi nomazi cersesc, dar perioada in care spalau parbrize sau vindeau chibrituri a trecut. Multi dintre ei prefera sa vanda ziare gratuite soferilor, pentru cativa banuti. Daca sunt norocosi primesc chiar si unul sau doi euro pentru un ziar.

Altii vand, in special in zilele foarte calduroase, sticle de suc de portocale... cumparate cu discount sau furate. Insa putini soferi se incumeta sa le cumpere, scrie Il Giornale, potrivit NewsIn.

Exista, insa, si romi care raman la metodele "clasice" de cersit. "Matei are leucemie. Daca ai inima buna, te rog ajuta-ne cu cat poti. Multumim mult si Dumnezeu sa te binecuvanteze", sta scris pe o bucata de hartie portocalie, tinuta de un rom. Desi povestea trista a lui Matei este posibil sa fie adevarata, banii nu vor servi, oricum, vindecarii copilului, potrivit cotidianului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.