Barack Obama a ordonat miercuri ca anumite avantaje acordate de stat angajatilor sai homosexuali sa fie extinse la partenerii lor, relateaza AFP.

"Multora dintre cei care lucreaza din greu, cu devotament si patriotism, in serviciul public le-au fost multa vreme negate drepturi fundamentale, numai pentru ca cei pe care ii iubesc sunt de acelasi sex cu ei", a spus Obama. "Aceasta zi este o etapa istorica pentru a se ajunge la schimbarile pe care le dorim, dar cred ca trebuie sa recunoastem ca nu este decat o etapa", a precizat Obama, potrivit NewsIn.

Aceasta este incursiunea cea mai evidenta a lui Obama in domeniul drepturilor homosexualilor si un efort in a atenua dezamagirea multor homosexuali care sperau multe de la Obama, dupa conservatorismul lui George W. Bush.

In replica la critici, Obama a semnat miecuri un document prin care partenerul sau partenera unui homosexual sau a unei lesbiene din serviciul statului beneficiaza de o asigurare de preluare in grija pe termen lung in cazul unei incapacitati permanente. De asemenea, cadrele unei administratii le vor putea permite angajatilor homosexuali sa-si ia concediu pentru a se ocupa de partenerul lor sau de copiii lor.

Pentru angajatii din Afaceri Externe, partenerii lor vor putea folosi serviciile medicale ale misiunilor din strainatate, iar cuplul va beneficia de finantari pentru cazare.

Obama a promis si ca-si va respecta una dintre marile promisiuni de campanie, anume abrogarea "legii privitoare la apararea casatoriei" din 1996. "Printre etapele prin care trebuie sa trecem figureaza abrogarea legii privitoare la apararea casatoriei. Cred ca ea este discriminatorie si vom colabora cu Congresul pentru a o modifica", a subliniat el.

Aceasta lege permite statului federal si diverselor state sa nu recunoasca mariajele homosexuale, pe care sase dintre state le-au legalizat. De asemenea, interzice ca avantajele angajatilor statului sa fie valabile si pentru partenerii lor homosexuali.

Homosexualii au notat ca documentul semnat miercuri se aplica serviciului civil si serviciului in strainatate, dar nu si armatei.

Obama nu a extins pentru parteneri asigurarea medicala completa sau asigurarea pe viata, dar purtatorul sau de cuvant, Robert Gibbs, a explicat ca presedintele intemtioneaza sa faca acest lucru.

Dispozitiile luate miercuri constituie "un prim pas, dar nu ultimul", a declarat John Berry, directorul Biroului pentru gestionarea personalului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.