Cu ocazia Zilei Refugiatilor, celebrata in toata lumea pe 20 iunie, Angelina Jolie a realizat un clip pentru a atrage atentia asupra situatiei disperate in care se afla milioane de oameni fortati sa-si paraseasca locuintele de teama persecutiei.
In calitate de ambasadoare a Agentiei de Refugiati UNHCR, actrita a formulat in anuntul public o rugaminte fierbinte in numele tuturor oamenilor care se afla in suferinta si ale caror voci de disperare nu ajung nici la autoritati si nici la noi toti.

"Va rog, nu ne intoarceti spatele. Refugiatii sunt cele mai vulnerabile persoane de pe Pamant. In fiecare zi, ei duc o lupta de supravietuire si pentru asta merita respectul nostru. Va rog nu-i uitati, macar de ziua lor. Ziua Mondiala a Refugiatilor".

Comisarul responsabil cu situatia refugiatilor in lume, António Guterres a lansat ieri raportul anual cu privire la situatia refugiatilor in lume, '2008 Global Trends' la Clubul National de Presa din Washington. Potrivit acestuia, numarul persoanelor constranse sa-si paraseasca locul de bastina din cauza conflictelor si a persecutiilor se afla la sfarsitul anului trecut la 42 de milione, din cauza unei repatrieri incetinite si din cauza unor politici ineficiente in acest sens. Numarul total include 16 milioane de refugiati si persoane care cer azil politic si 26 de milioane de persoane care sunt alungate din propriile tari.

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Refugiatilor este reintegrarea acestor persoane in sistem intocmai ca niste persoane normale. Pentru ca asta si sunt defapt. Sub deviza "Real People, Real Needs" (Oameni reali, Nevoi reale) campania arata ca refugiatii sunt indivizi cu nevoi acute de acces la igiena, sanatate, adapost, protectie sociala, siguranta, departe de violenta si abuz. Pentru ca ziua de maine sa nu mai fie mereu o cursa de supravietuire.

Din milioanele de persoane dezradacinate si fortate sa se desparta de locurile natale, fiecare are o poveste de spus si o drama prin care trece zi de zi, iar Ziua Refugiatilor este una dintre putinele ocazii in care opinia publica este indreptata putin si asupra lor. Acestia au nevoie de ajutor pentru a-si reconstrui vietile si a-si imbunatati conditiile de trai (acesti oameni defavorizati se hranesc impropriu si nu au acces la apa potabila, copii nu au parte de educatie sau de protectie sociala, femeile sunt prada violentei si abuzurilor sexuale).

Incepand cu 2001, cand a fost desemnata Ambasadorul Bunavointei, Angelina Jolie a calatorit in intreaga lume alaturi de UNHCR pentru a ajuta regugiatii din peste 20 de tari, reusind sa imbunatateasca politica de repatriere a acestora si de reintegrare in sistemul social.

  • Microsoft si Facebook lupta pentru "Gimme Shelter"

Pentru a marca Ziua Refugiatilor, Microsoft partener UNHCR inca din 1999, a reusit sa stranga prin intermediul campaniei "Gimme Shelter" initializata pe platforma sociala Facebook peste 50.000 de dolari. Banii stransi printr-o campanie politica si non-profit gazduita de Facebook, vor fi donati Agentiei pentru Refugiati in scopuri caritabile.

Lansarea cauzei "Gimme Shelter" vine imediat dupa campaniei de strangere de fonduri si informare sociala centrata pe un video scurt al lui Ben Affleck, spotul regizat de Affleck intitulandu-se "Gimme Shelter", la fel ca numele melodiei pe care Rolling Stones a donat-o campaniei ce are ca scop strangerea a 23 de milioane de dolari pentru ajutorarea civililor din Congo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.