Un raport parlamentar publicat marti critica gestionarea bugetului pe 2008 al presedintiei franceze, acuzand Elyse de lipsa de transparenta, explozie a cheltuielilor si chiar "manipulari bugetare", relateaza AFP.

Intr-un raport intitulat "Transparenta bugetului Palatului Elysée: promisiuni nerespectate", deputatul René DosiEre, apropiat opozitiei socialiste, scrie ca "restrictiile bugetare impuse administratiilor si pe care fiecare functionar le constata in activitatea sa cotidiana nu se aplica serviciilor presedintiei", relateaza NewsIn, citand AFP.

Potrivit cifrelor oficiale ale Ministerului de Finante, cheltuielile Palatului Elysée s-au ridicat in 2008 la putin peste 113 milioane de euro, cu trei milioane mai mult decat bugetul votat de Parlament. O crestere de 18,5% fata de 2007, adica "un ritm de sapte ori mai mare decat evolutia bugetului statului", potrivit lui DosiEre, care a inceput sa examineze in detaliu bugetele presedintiei inca din timpul lui Jacques Chirac (1995-2007).

Autorul raportului critica, de asemenea, cheltuielile curente, care sunt in crestere cu 51% si nu sunt detaliate, contrar "angajamentelor solemne" luate de guvernul si presedintele Nicolas Sarkozy, acuzand presedintia ca recurge la "manipulari bugetare" pentru a "disimula adevarul" in ceea ce priveste cheltuielile.

Raportul citeaza exemplul unui garden-party din 14 iulie care, contrar comentariilor Palatului Elysée, ar fi costat mai mult decat cel din 2007 (475.000 euro, cu 13,4% mai mult), numarul invitatilor urcand de la 5.500 la 7.050).

Respingand aceste acuzatii, Palatul Elysée a raspuns ca si-a mentinut cheltuielile sub limita fixata de 110 milioane de euro, subliniind ca si-a redus personalul de la 1.031 de angajati la sfarsitul anului 2008 la 953 in prezent. Presedintia promite ca raportul Curtii de Conturi care examineaza bugetul institutiei va fi publicat in iulie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.