Administratia americana nu va ajuta California, stat grav afectat de un deficit bugetar masiv si aflat la un pas de faliment, a anuntat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs

"In mod clar este o perioada foarte dificila pentru statul California", a estimat Gibbs. "Vom continua sa urmarim problemele cu care se confrunta, insa aceasta problema bugetara vor fi nevoiti sa o rezolve singuri", a adaugat acesta, relateaza NewsIn, citand AFP.

Legislativul statului California nu reuseste sa se puna de acord privind modalitatile de a reduce deficitul bugetar, ce se ridica la 24 miliarde dolari, dupa ce guvernatorul statului, Arnold Schwarzenegger, a avertizat ca statul California risca sa intre in incapacitate de plata incepand cu data de 15 iunie.

Alesii democrati din Washington au facut apel la presedintele american Barack Obama sa ajute California, estimand ca problemele statului californian ar putea afecta revenirea economica a intregii tari.

Daca ar fi un stat independent, California ar fi a opta economie a lumii din punct de vedere al produsului intern brut.

Saptamana trecuta, guvernatorul statului California a explicat ca serviciile publice ale statului ar putea fi sistate in cazul in care legislativul nu va putea ajunge la un acord.

Printre masurile drastice pe care doreste sa le ia Schwarzenegger se numara concedierea a 5.000 de functionari publici si reducerea cheltuielilor din educatie cu cinci miliarde dolari.
Astfel, anul scolar va fi redus cu sapte zile iar un numar de 38.000 de detinuti considerati non-violenti vor fi eliberati, scrie AFP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.