Mii de muncitori bulgari au manifestat marti in centrul Sofiei, pentru a protesta fata de esecul guvernului socialist de a pastra locurile de munca si boomul economic alimentat de credit

Cu cateva saptamani inainte de alegerile parlamentare din 5 iulie, intre 2.000 si 3.000 de profesori, fermieri, mineri si nu numai, s-au reunit in fata biroului premierului Serghei Stanisev, la apelul celui mai mare sindicat din tara, CITUB. Ei au avut pancarte pe care scria: "Ne vrem banii inapoi" sau "Dati-ne inapoi sperantele! Nu vom mai accepta saracie si umilire", relateaza NewsIn, citand Reuters.

"Guvernul nu a facut absolut nimic", a declarat un inginer electrician, Krasimir Kanev. "Manifestam pentru prosperitatea oamenilor, pentru inlocuirea guvernului si pentru a pune capat furtului", a adaugat acesta.

Economia Bulgariei, concentrata pe export, se va contracta, potrivit estimarilor, cu 2% anul acesta, in timp ce mii de persoane isi pierd locurile de munca in fiecare luna.

Si nemultumirea populatiei fata de esecul autoritatilor de a tine sub control crima organizata si coruptia este in crestere. Sondajele si rezultalele alegerilor europarlamentare din 7 iunie sugereaza ca bulgarii sunt hotarati sa ii pedepseasca pe socialisti in iulie.

Marti, muncitorii au cerut Guvernului sa nu renunte la a mai mari salariile din sectorul public cu 10%, asa cum anuntase anterior. Masura, care vizeaza reducerea cheltuieilor, va afecta circa 400.000 de bugetari. Ei au cerut o crestere treptata a salariului minim pe economie si o crestere a ajutorului de somaj, care ar urma sa fie contrabalansate de o reducere a cheltuielilor pentru infrastructura.

Manifestantii cer autoritatilor si sa plateasca timp de un an dobanda la creditele ipotecare contractate de familiile cele mai grav afectate de criza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.