Miscarea siita Hezbollah ar putea constitui in urmatorii ani o amenintare mai mare pentru Statele Unite decat reteaua al-Qaida, a avertizat fostul secretar american pentru securitate interna, Michael Chertoff

Cel care sub administratia Bush a condus eforturile pentru impiedicarea comitetii de atentate in SUA, dupa modelul celor din 11 septembrie 200, spune ca Hezbollah este mai bine echipat, mai bine antrenat si intr-o pozitie politica mai buna decat al-Qaida.

"Al-Qaida si reteaua sa constituie pentru noi amenintarea imediata cea mai serioasa, dar nu ar trebui sa fie cea mai serioasa amenintare si pe termen lung", a scris Chertoff intr-o carte care va iesi pe piata in septembrie.

Miscarea libaneza, aflata pe lista SUA a organizatiilor teroriste, "este operationala de mai bine de un sfert de secol si a dezvoltat caapcitati la care al-Qaida poate doar sa viseze, printre care un numar mare de rachete si explozibili foarte sofisticati", a scris Chertoff.

In opinia sa, miscarea sustinuta mai ales de Iran dispune de "membri bine antrenati si de o forta exceptional de disciplinata de aproape 30.000 de combatanti, precum si de o influenta politica foarte mare". Potrivit fostului oficial, Hezbollah s-a aflat in spatele atentatelor soldate cu 200 de morti in randul puscasilor marini americani din Beirut in 1983 si in spatele celor soldate cu peste 20 de morti in Arabia Saudita, in 1996.

"Hezbollah nu a comis atentate in Statele Unite, dar si-a consolidat prezenta in state occidentale si mai ales in America de Sud", a spus Chertoff.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.