Camera Reprezentantilor a aprobat marti un proiect de buget suplimentar pe 2009, de 106 miliarde de dolari, pentru finantarea razboaielor din Afganistan si Irak, a luptei impotriva gripei porcine, precum si pentru participarea americana la FMI, relateaza AFP

Parlamentarii au aprobat textul cu 226 voturi la 202, o versiune in compromis cu cea a Senatului pentru proiectul de buget 2009 pentru finantarea trupelor americane din Irak si Afganistan pana la 30 septembrie 2009, relateaza NewsIn.

Dupa vot, Senatorul va trebui sa se pronunte asupra textului zilele urmatoare.

In total, proiectul de buget prevede cheltuieli de circa 106 miliarde de dolari, cu 15 miliarde mai mult decat ceruse Barack Obama in aprilie.

Printre cheltuieli figureaza 79,9 miliarde de dolari pentru trupe, dar si 7,7 miliarde pentru lupta impotriva gripei procine si circa opt miliarde pentru FMI.

Dispozitiile privitoare la FMI mai includ 100 miliarde de dolari cu titlul de participare americana la Noile acorduri de imprumut, care nu sunt luate in calcul drept cheltuieli efective.

"Este o realitate dura. Trebuie sa participam si, cand economia mondiala devine instabila, avem responsabilitatea fata de noi de a incerca sa stabilizam situatia", a spus ironic democratul David Obey, in fata republicanilor reticenti.

Proiectul de buget mai contine 10,4 miliarde de dolari ajutor pentru dezvoltarea economica si contrainsurgenta in Afganistan, Pakistan si Irak. Atribuirea acestor fonduri depinde de o stricta supraveghere, care cere presedintelui sa furnizeze Congresului o evaluare a progreselor pe teren intr-un an.

Textul contine dispozitii si despre prizonierii de la Guantanamo, dar nu furnieaza cei 80 miliarde de dolari ceruti de administratie pentru inchiderea centrului de detentie. In schimb, un acord intre cele doua Camere permite administratiei sa transfere prizonieri pe teritoriul american in vederea procesului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.