Presedintele american Barack Obama l-a asigurat ieri pe omologul sau sud-coreean Lee Myung-Bak in legatura cu determinarea sa de a denucleariza Corerea de Nord si in legatura cu angajamentul de a apara militar Sudul, relateaza AFP.

"Eu si presedintele Lee am reafirmat angajamentul comun de a obtine o denuclearizare totala a peninsulei coreene. Am reafirmat caracterul durabil al aliantei noastre si angajamentul Americii de a asigura apararea Coreei de Sud", a spus Obama, alaturi de Lee, la Casa Alba.

In conditiile atiudinii belicoase a Coreei de Nord, Lee a obtinut ca acest angajament american de garantare a securitatii tarii sale sa fie dat in scris intr-o declaratie comuna. Lee a reamintit importanta apararii americane, mai ales in domeniul nuclear, care "le ofera sud-coreenilor un sentiment de siguranta".

Coreea de Sud se simte amenintata de actiunile Phenianului din ultimele luni, care au culminat cu un test nuclear la 25 mai, potrivit NewsIn.

Consiliul de Securitate al ONU a insaprit vineri sanctiunile adoptate dupa un prim test nuclear in 2006, ceea ce a iritat Phenianul. Dupa ani de negocieri dificile pentru denuclearizare, regimul a avertizat nu numai ca nu va renunta la armele nucleare, dar va intensifica productia de materiale sensibile.

Orice blocada impusa Coreei de Nord va fi considerata un act de razboi, a avertizat Phenianul.
Obama s-a declarat "mai mult decat dispus" sa reia negocierile, "dar compotamentul belicos si actele de provocare" se vor lovi de aplicarea ferma a sanctiunilor. El a mai avertizat Coreea de Nord sa nu forteze comunitatea internationala sa se arate din nou concilianta. "Cred ca este genul de comportament pe care il abordeaza in mod obisnuit, dar nu il vom accepta", a subliniat el.

Lee, care a preluat functia in 2008 renuntand la politica de reconciliere cu Nordul in vederea unei reunificari, a spus ca se asteapta ca Nordul sa ectueze un nou test cu rachete, dar a invocat alianta dintre Coreea de Sud si SUA, intrebat daca se teme de o agresiune: "Se vor gandi de doua ori inainte de a lua masuri pe care le-ar regreta", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.