Principala formatiune de opozitie din Canada a anuntat luni ca este dispusa sa rastoarne guvernul conservator al lui Stephen Harper la sfarsitul saptamanii, daca acesta nu va raspunde mai multor cereri cu privire la buget, transmite AFP.
La sfarsitul saptamanii va avea loc un vot in Parlament pentru o rectificare bugetara, iar viitorul guvernului minoritar al lui Stephen Harper se afla in mainile partidului liberal condus de Michael Ignatieff, dupa ce celelalte doua formatiuni din opozitie au anuntat ca vor vota impotriva.

Potrivit NewsIn, o infrangere a guvernului va duce la caderea sa si la declansarea celui de-al patrulea scrutin federal din ultimii cinci ani.

Liderul liberal Michael Ignatieff i-a cerut luni guvernului sa raspunda clar la mai multe intrebari, in special cu privire la legea somajului, pentru a sustine executivul. In plus, el cere ca toate criteriile privind accesul la asigurari sa fie flexibilizate, pe fondul recesiunii economice actuale.

"Canadienii nu vor alegeri, nici eu nu vreau", a declarat Ignatieff intr-o conferinta de presa, precizand insa ca nu poate sustine un plan guvernamental pe care il considera insuficient.

Cateva ore mai tarziu, premierul Stephen Harper a luat cuvantul in Parlament, dar nu a pus capat suspansului si nu i-a raspuns direct lui Ignatieff. Harper a "incurajat opozitia sa voteze in favoarea fondurilor" cerute, pentru a evita blocarea unor importante proiecte de constructie.

Ignatieff a ridicat mingea la fileul lui Harper, declarand ca este datoria sa de a demonstra ca vrea sa faca Parlamentul sa functioneze si sa evite alegeri anticipate "raspunzand clar la intrebarile" care ii sunt puse. In plus, liderul liberal a cerut raspunsuri din partea Guvernului cu privire la suma cheltuita in cadrul planului de relansare a economiei si in cel al deficitelor prevazute.

Ignatieff i-a pasat mingea lui Harper, declarand ca "el este cel care trebuie sa demonstreze ca vrea sa faca Parlamentul sa functioneze si sa evite alegeri anticipate, raspunzand clar la intrebarile puse". El a cerut raspunsuri din partea guvernului si in ceea ce priveste suma exacta de bani cheltuita in cadrul planului de relansare a economiei si deficitele estimate.

In rectificarea data publicitatii saptamana trecuta, guvernul a anuntat ca deficitul pentru anul bugetar care a inceput la 1 aprilie va atinge 50,2 miliarde de dolari canadieni (46 de miliarde de dolari americani), adica multe peste cele 33,7 miliarde prevazute in luna ianuarie. Totusi, raportul nu preciza o posibila data a revenirii la un echilibru bugetar.

Ignatieff doreste ca Harper sa explice planul sau pentru combaterea lipsei de izotopi medicali, folositi in depistarea cancerului si a altor boli, penurie provocata de oprirea pentru un timp indelungat a unui reactor vechi care asigura aproximativ 30% din productia mondiala.

Liderul liberal s-a declarat dispus sa-i acorde mai mult timp lui Harper, sugerand ca Parlamentul sa-si prelungeasca lucrarile, si i-a dat o marja premierului pentru a raspunde la intrebari. "Vreau colaborare, nu confruntare", a dat el asigurari, declarandu-se "pregatit pentru compromisuri".

Un vot al partidului liberal impotriva rectificarii bugetare ar duce la caderea guvernului lui Harper, aflat la putere de la inceputul anului 2006, pentru ca partidele de opozitie dispun in total de 161 de deputati fata de cei 143 de conservatori.

Invinsi clar la alegerile din octombrie 2008, liberalii i-au depasit pe conservatori in ultimele sondaje, sub conducerea noului lider Michael Ignatieff, fost profesor la Harvard. Totusi, avansul lor nu le garanteaza o victorie in cazul unor alegeri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.