Un pacient care suferea de gripa porcina a murit duminica in Scotia, acesta fiind primul deces cauzat de H1N1 in Marea Britanie, dar si primul inregistrat in afara continentului american
"Din pacate, avem confirmarea ca unul dintre pacienti, care era in spital si care fusese diagnosticat cu virusul H1N1, a murit astazi", a anuntat duminica un comunicat al guvernului scotian, relateaza NewsIn.

Pacientul avea insa si alte probleme de sanatate, insa niciun detaliu nu va fi difuzat deocamdata, precizeaza comunicatul, pentru a lasa timp familiei sa fie informata.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat joi prima pandemie de gripa din ultimii 40 de ani si a avertizat ca o propagare mai ampla a virusului este "inevitabila".

Virusul a contaminat aproape 30.000 de persoane in 74 de tari si a ucis 145 de persoane de la primul caz depistat in Mexic in aprilie, potrivit statisticilor OMS publicate vineri.

Decesele legate de virusul A(H1N1) erau pana in prezent inregistrate numai pe continentul american.
Pacientul decedat duminica facea parte dintre cele zece persoane spitalizate din cauza gripei porcine in Scotia, din aproape 500 de cazuri. In intreaga Mare Britanie au fost confirmate 1.226 de cazuri de imbolnavire.

Inainte de a fi anuntat decesul, secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Nicola Sturgeon incercase sa linisteasca populatia declarand: "Ramanem una dintre cele mai bine pregatite tari din lume. Ca in toate celelalte tari, marea majoritatea a persoanelor care au contractat virusul nu prezinta decat simptome usoare".

Pe continentul american, un al saselea deces a fost anuntat duminica in Canada, in Quebec. Este vorba despre o femeie in varsta de 50 de ani, care suferea si de o boala cronica. Autoritatile sanitare canadiene au raportat vineri 540 de noi cazuri confirmate de gripa AH1N1, numarul total de cazuri la nivel national fiind de 3.515.

Potrivit celui mai recent bilant publicat pe site-ul OMS, care dateaza de vineri, alte tari unde s-au mai inregistrat decese sunt Mexic (108), SUA (27), Chile (2), Columbia (1), Costa Rica (1), Guatemala (1) si Republica Dominicana (1).

Noile decese raportate in acest weekend ridica la 148 numarul persoanelor care au murit de gripa porcina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.