Antiamericanismul, un sentiment ce luase amploare in lume mai ales dupa declansarea razboiului din Irak, nu da semne ca ar fi scazut nici dupa doi ani de la declansarea razboiului si dupa organizarea alegerilor in aceasta tara.

Popularitatea SUA pe plan international continua sa fie redusa atat in randul statelor musulmane, cat si in randul celor europene, arata un sondaj de opinie realizat in 16 tari de institutul american Pew Research. Numai in cateva dintre cele 16 unde s-a desfasurat ancheta, SUA se bucura de o imagine favorabila: India, Polonia, Canada, Marea Britanie si Rusia. in Iordania, SUA au imaginea cea mai proasta, intrunind doar 21% din opiniile favorabile. Nici Turcia si Pakistanul - tari cu care SUA coopereaza foarte strans - nu ii simpatizeaza prea mult pe americani. in ce priveste Irakul, numai americanii si indienii considera ca indepartarea de la putere a lui Saddam Hussein a adus mai multa securitate in lume. in schimb, francezii si spaniolii apreciaza ca, dimpotriva, acest lucru a facut ca lumea sa devina si mai periculoasa de atunci.

In randul tarilor musulmane, antagonismul fata de America este atat de pronuntat, incat majoritatea celor intervievati au afirmat ca ar fi bine ca Beijingul sa devina o putere militara capabila sa contrabalanseze influenta Washingtonului. in schimb, Franta, Germania, Japonia si China trezesc mult mai multa simpatie. China este preferata de 11 tari, in timp ce Franta, Germania si Japonia au o imagine favorabila in 13.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.