Mostenitorul coroanei britanice a fost criticat vehement si acuzat de incalcarea democratiei, ca urmare a faptului ca a intervenit in blocarea unui proiect imobiliar important derulat de Qatar la Londra, stabilind astfel un "precedent foarte periculos"

Fiul cel mare ale reginei Elisabeta a II-a, cunoscut pentru faptul ca nu apreciaza arhitectura moderna, i-ar fi scris presedintelui societatii de investitii Qatari Diar, pentru a-i cere revizuirea proiectului de reamenajare a unei foste baze militare din Chelsea, cartier de lux din Londra.

Printul a pledat ca proiectul ultramodern elaborat de arhitectul de renume Lord Richard Rogers, construit pe baza de sticla si otel, sa fie inlocuit prin constructii folosind materiale mai traditionale, precum caramida si piatra, potrivit presei britanice.

Qatari Diar detine Project Blue (Guernsey) Limited (PBGL), proprietar de anul trecut al peste cinci hectare din fosta cazarma de la Chelsea.

Operatiunea, evaluata la 959 de milioane de lire sterline (1,1 miliarde de euro), este cea mai importanta tranzactie rezidentiala realizata vreodata in Marea Britanie.

Dupa ce societatea a anuntat vineri ca isi retrage cererea de autorizatie de constructie, cu mai putin de o saptamana inainte de a fi examinata de responsabilii de la serviciile de urbanism, criticile la adresa printului Charles s-au inmultit.

"Cred ca este un precedent foarte periculos cand un mostenitor al tronului intervine intr-o decizie care ar fi trebuit luata printr-un proces democratic normal", a declarat Nick Raynsford, fost secretar de stat pentru urbanism, pentru postul de radio BBC4.

"Nu cred ca este rezonabil sau in interesul pe termen lung al monarhiei ca membrii familiei regale sa poarte in mod aproape feudal discutii cu familiile regale din strainatate in privinta unor decizii care vor afecta oamenii din aceasta tara", a adaugat acesta.

La randul sau, presedintele Institutului regal al arhitectilor britanici, Sunand Prasad, a estimat ca intervetia printului Charles ar putea determina investitorii sa nu mai realizeze proiecte la Londra.

"Nu este o zi buna pentru increderea in modul in care britanicii fac lucrurile", a declarat Prasad, pentru BBC4, sustinand in proportie de "100%" pozitia lui Raynsford.

Lord Rogers a estimat ca retragerea proiectului este o decizie "foarte dezamagitoare" si "dezastruoasa", luata dupa doi ani si jumatate de consultari cu autoritatile si rezidentii. Proiectul initial, care prevede construirea a 638 de apartamente in imobile, cu pana la 10 etaje, a fost redus la 552.

Miscarea antimonarhie Republic l-a acuzat pe print ca a blocat "procesul democratic". "Este un scandal", a declarat un purtator de cuvant. "Sistemul de urbanism britanic a facut un pas gigantic inapoi, in perioada feudala, cand deciziile erau luate de printi si de regi", a adaugat acesta.

Un purtator de cuvant al PBGL a anuntat ca societatea lucreaza in prezent la elaborarea unui nou proiect, in colaborare cu Foundation for the built environment, a printului Charles.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.