Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care si-a reunit astazi comitetul de experti pentru a analiza situatia gripei porcine, a ridicat nivelul de alerta pandemica la 6.
Ministrul suedez al sanatatii, Maria Larsson, va avea o conferinta de presa joi "in urma deciziei OMS de a ridica nivelul de alerta la 6 pentru gripa A(H1N1)", a anuntat guvernul suedez.

Pentru a lua decizia de a recunoaste pandemia, OMS astepta dovezi ca virusul se transmite local in alta regiune decat continentul american, criteriul geografic pentru declansarea fazei 6, relateaza NewsIn, citand AFP.

Aceasta este prima pandemie declarata in ultimii 40 de ani de OMS.

De zece zile, OMS pregatea activ pe teren anuntarea pandemiei. Marti, numarul doi al organizatiei Keiji Fukuda recunoscuse ca momentul declararii nivelului 6, corespunzator pandemiei, este "foarte, foarte aproape". El a mai spus ca OMS asteapta dovezi ca virusul A(H1N1), aparut in Mexic si Statele Unite, se raspandeste la nivel local intr-o alta regiune decat continentul american, criteriul geografic in functie de care se declara nivelul 6 de alerta pandemica.

Miercuri, directoarea generala a OMS Margaret Chan invitase la o conferinta ministrii sanatatii din cele mai afectate opt tari, "pentru a incerca sa vada daca au dovezi incontestabile ale transmiterii locale". Dupa aceasta reuniune, Chan "si-a facut propria evaluare pe baza informatiilor pe care le-a adunat", urmand sa isi prezinte concluziile Comitetului de experti pentru a obtine punctul lor de vedere, a explicat joi un purtator de cuvant al OMS.

Potrivit mai multor specialisti din afara organizatiei, numarul de persoane infectate - 27.737 in 74 de tari, 141 de decese - justifica suficient declararea pandemiei. Cu atat mai mult cu cat tari ca Australia sau Chile au inregistrat o explozie a numarului de cazuri in ultimele zile.
A cincea dintre cele mai afectate tari din lume, cu 1.263 de cazuri, Australia a anuntat joi ca patru pacienti cu gripa porcina se afla la terapie intensiva. Directorul adjunct al OMS a recunoscut marti "transmiterea locala" a virusului ce combina material genetic al gripei porcine, aviare si umane in statul Victoria.

Trebuie inteles totusi ca OMS a vrut ca, inainte sa faca anuntul, sa se asigure ca cele 193 de tari membre sunt bine pregatite, pentru a evita o panica generalizata care ar fi, potrivit organizatiei, nejustificate. "Nu vrem ca oamenii sa cedeze panicii in mod excesiv", a explicat Keiji Fukuda, argumentand ca "trecerea la nivelul 6 inseamna ca propagarea virusului continua, dar nu inseamna ca a crescut gravitatea bolii".

Aceasta problema a gravitatii bolii a generat dezbateri in organizatie. Sistemul sau de alerta pandemica, gandit pentru formele de gripa cele mai ucigatoare din secolul trecut, s-a dovedit nepotrivit in cazul acestui virus, care este nou, dar insa destul de putin virulent. Virusul are o rata a mortalitatii aproape echivalenta cu cea a gripei sezoniere, 0,1% in afara Mexicului, unde a provocat moartea la 0,4% dintre pacienti.

La presiunea membrilor sai, OMS a incercat sa integreze in sistemul sau criteriul gravitatii, dar pare sa fi renuntat in cele din urma. "Este foarte dificil de facut un anunt global cu privire la severitatea virusului", in conditiile in care impactul sau este diferit de la tara la tara, a explicat joi un purtator de cuvant al organizatiei, adaugand ca "este posibil ca expertii sa nu recomande comentarii referitoare la gravitate pentru moment".

In schimb, daca virusul ar suferi mutatii si s-ar combina cu o tulpina mai virulenta, asa cum se teme OMS, organizatia ar putea fi nevoita sa isi reevalueze pozitia.


Declararea pandemiei de gripa porcina nu inseamna cresterea severitatii bolii


Ridicarea nivelului de alerta la cel maxim (6), de pandemie de gripa porcina, nu presupune modificarea masurilor de securitate sanitara, fiind vorba despre un indicator ce arata extinderea ariei de raspandire a bolii, si nu cresterea severitatii ei, au precizat, pentru NewsIn, reprezentantii OMS.

"Pandemia a fost declarata pe alte criterii decat pana acum, criterii ce tin de raspandirea virusului, si nu de severitatea lui. Vorbim despre inmultirea cazurilor de noua gripa in toata lumea, si nu vorbim despre cazuri mai grave. Nu se pune problema izolarii sociale. Poate din toamna, cand vom avea un context epidemiologic sever, vom putea discuta despre masuri mai aspre", a explicat reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in Romania, dr. Victor Olszavsky.

Principala problema legata de virusul A/H1N1 este, in acest moment, aceea ca se transmite foarte repede de la om la om, sustine Roman Prymula, membru al Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC), care este si presedintele Comitetului Consultativ Central European pentru Vaccinuri.

In Romania, au fost diagnosticate 11 persoane infectate cu virusul A/H1N1.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.