Franta si Germania vor sustine "fara nicio ambiguitate" candidatura lui Jose Manuel Barroso pentru un al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene, a declarat joi presedintele Nicolas Sarkozy, dupa o intalnire cu cancelarul german Angela Merkel.

"Vom sustine candidatura lui Barroso, fara ambiguitate", a spus Sarkozy, intr-o conferinta comuna cu Merkel, relateaza AFP, conform NewsIn.

"Am cerut sa-si precizeze intentiile inainte de un al doilea mandat", a spus Sarkozy. "Datoria sa este sa-i protejeze pe europeni", a adaugat el.

"Vrem, de asemenea, sa vorbeasca si despre programul sau", a spus Angela Merkel, precizand ca-.si va da acordul pentru realegerea lui Barroso "inca din iuilie, daca Parlamentul European doreste".

Barroso, al carui mandat se incheie in noiembrie, se opune amanarii numirii sale pana dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, asa cum sustin Franta si Germania, care ar prefera o simpla sustinere de principiu pentru Barroso la summitul de saptamana viitoare.

Miercuri, Barroso a cerut sa fie numit fara intarziere, in baza Tratatului de la Nisa, aflat in vigoare in prezent. "Consiliul si Parlamentul European trebuie sa ia aceasta decizie, fireste in baza tratatului european, iar tratatul in vigoare acum este cel de la Nisa", a spus el. "Deciziile luate in UE trebuie sa respecte in toate cazurile tratatul in vigoare", a subliniat Barroso.

Aplicarea stricta a Tratatului de la Nisa presupune ca liderii europeni sa-si desemneze candidatul oficial inca de la summitul din 18-19 iunie, a explicat Barroso. Sefii de state si de guverne sunt cei care trebuie sa desemneze ocupantul acestui post, inainte ca alegerea sa fie prezentata Parlamentului European.

Tratatul de la Lisabona, asupra caruia este prevazut un referendum in octombrie in Irlanda, prevede o suplete mai mare pentru institutiile europene, mai ales pentru CE.

"Parlamentul European a fost ales in baza Tratatului de la Nisa, nu in baza altuia. Deci trebuie sa respectam tratatele in vigoare, nu putem lua o decizie in baza unui tratat care inca nu a fost aprobat, ar fi ceva antidemocratic", a mai spus Barroso.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.