Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) isi va reuni astazi la pranz comitetul de experti, care ar putea recomanda ridicarea nivelului de alerta pandemica la 6, ceea ce ar insemna declararea primei pandemii de gripa a acestui secol.
Comitetul se reuneste la ora 13.00, ora Romaniei, a precizat purtatorul de cuvant al OMS, citat de AFP.

OMS anuntase marti ca trecerea la faza de alerta maxima, nivelul 6, corespunzatoare primei pandemii de gripa a secoului este acum "foarte, foarte aproape" si ca lucreaza pentru a pregati autoritatile nationale pentru acest anunt, relateaza NewsIn. Organizatia s-a consultat miercuri cu tarile cele mai afectate de gripa porcina pentru a stabili daca exista dovezi stiintifice "incontestabile" ca virusul se propaga local.

Virusul A(H1N1) al gripei porcine a contaminat 27.737 persoane in 74 de tari, potrivit ultimului bilant al OMS, care a remarcat progresia semnificativa a epidemiei in Chile.

Directorul general al OMS, Margaret Chan, s-a consultat de fiecare data cu expertii internationali, inainte de a ridica nivelul de alerta pandemica, de la aparitia virului gripei A (H1N1), in aprilie, in Mexic si Statele Unite. In prezent, nivelul de alerta pandemica este 5, ceea ce inseamna ca o pandemie este iminenta. Nivelul de alerta va fi ridicat la 6 in cazul in care se constata transmiterea la nivel comunitar a virusului intr-o a doua regiune a lumii, dupa America de Nord.

Totusi, OMS anuntase saptamana trecuta ca isi va modifica sistemul de alerta pentru a tine cont si de gravitatea bolii, nu doar de gradul de raspandire geografica, asa cum cerusera mai multe tari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.