Tribunalul din Milano va da astazi verdictul in procesul intentat premierului italian Silvio Berlusconi pentru acuzatia de corupere a unor magistrati in perioada in care a fost om de afaceri.

Justitia a fost pe urmele lui Berlusconi inca din 1994, cand acesta a exercitat pentru prima data functia de premier. Atunci, el a avut surpriza extrem de neplacuta de a afla din ziare ca impotriva sa a fost deschisa o ancheta la Milano, pe cand se afla la Neapole, la deschiderea unui summit international. Acest gest a dus la declansarea unui conflict deschis intre omul de afaceri devenit politician de dreapta si "magistratii rosii", cum i-a supranumit chiar cel vizat. Din 1994, Berlusconi a mai fost condamnat, in prima instanta, pentru coruptie, bilanturi false si finantare ilicita a unor partide, dar a avut totdeauna castig de cauza in apel sau a beneficiat de prescrieri.
Acum, procurorii cer impotriva lui o condamnare de opt ani de inchisoare si, mai important, interdictie pe viata de a exercita o functie publica, fiind evident ca acesta este principalul obiectiv: inlaturarea lui Berlusconi din viata politica.

Premierul a declarat, categoric, ca nu se va lasa dat deoparte si ca este hotarat sa lupte, anuntand ca nu va demisiona, chiar daca va fi condamnat in prima instanta. "Constitutia garanteaza prezumtia de nevinovatie pentru toti cetatenii, atat timp cat o sentinta nu este definitiva", a declarat unul dintre avocatii lui Berlusconi, subliniind ca se va recurge la toate caile legale de apel.
Avocatii premierului au avertizat ca verdictul de astazi ar putea "schimba istoria si imaginea tarii". Condamnarea lui Berlusconi, un sef de guvern in exercitiu, ar fi un fapt fara precedent in istoria Uniunii Europene.
In asteptarea verdictului, Berlusconi a mai primit o lovitura sub centura, fostul presedinte democrat-crestin Francesco Cossiga estimand, ieri, ca o eventuala condamnare pentru coruptie, "o crima de stat pentru un sef de guvern", va antrena, cu siguranta, demisia premierului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.