Parlamentul de la Chisinau se reuneste miercuri pentru a aproba componenta Cabinetului Greceanii II si programul de guvernare al acestuia, abia dupa aceea urmand a fi stabilita data pentru alegerile anticipate, dupa cum a promis presedintele in exercitiu Vladimir Voronin.
Noul Guvern este, de fapt, unul vechi, plin de deputati comunisti si fete binecunoscute, comenteaza site-ul Stirea Zilei, care prezinta lista noului guvern din care, spre deosebire e precedentul, a fost schimbat un singur ministru, cel al cel al administratiei publice locale, si in care apare, ca element de noutate, un ministru al culturii. Acest minister nu a mai avut un conducator de jumatate de an, de la demiterea lui Artur Cozma, pentru neglijenta in serviciu.

Astfel, ministrul economiei va ramane Igor Dodon, care va fi si prim-viceprim-ministru, secondat de Victor Stepaniuc, viceprim-ministru, si de Andrei Stratan, viceprim-ministru si ministru al afacerilor externe.

Noul ministru al culturii ar urma sa fie Mihail Barbulat, fost ambasador in Turcia si fost sef al serviciului protocol al Presedintiei, in timp ce ministrul educatiei - care are cetatenie romana, contestata de un parlamentar roman - ramane Larisa Savga. Gheorghe Papuc este propus in continuare ministru al afacerilor interne, iar Victor Vrabie ca ministru al apararii.

Iacob Timciuc il inlocuieste pe Valentin Guznac in functia de ministru al administratiei publice locale. Guznac si-a pierdut fotoliul ministerial din motive deocamdata necunoscute, scrie Stirea Zilei. Timciuc a fost ministru al energeticii in Guvernul Tarlev, dar a ramas fara functie dupa alegerile din 2005. Un an mai tarziu, Timciuc a fost trimis ambasador in China.
In total, in noul guvern vor intra sase deputati comunisti - Greceanii, Dodon, Stepaniuc, Stratan si inca doi ministri Violeta Ivanov, ministrul ecologiei, si Galina Balmos, ministrul protectiei sociale.

Rostul principal al noului guvern este de a pastra pe harta lumii statul Republica Moldova, mai scrie Stirea Zilei. Acest deziderat este inclus in Programul de activitate al Guvernului Greceanii II, care va fi prezentat miercuri Parlamentului spre aprobare.

Programul abunda in aprecieri cu privire la evenimentele din 7 aprilie. "Atentatul fortelor distructive asupra statalitatii Republicii Moldova, desi a esuat, poate avea un impact dezastruos asupra dezvoltarii economice si a bunastarii tarii", se spune in program.

Noul guvern, care pastreaza aproape intacta componenta celui vechi, promite ca va organiza alegeri democratice si nu va mai admite "asemenea atentate la vointa poporului".

De asemenea, Executivul promite investigarea obiectiva, cu participarea structurilor internationale abilitate, a evenimentelor din 6 si 7 aprilie. In acest scop, vor fi reformate cardinal organele de forta ale statului, care "in mare masura n-au fost in stare sa previna distrugerea simbolurilor statalitatii tarii". De asemenea, va fi reformat imediat sistemul judiciar moldovenesc, mai spune Zinaida Greceanii, in noul sau program.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.