Marina americana a avertizat marti ca zona sudica a Marii Rosii ar putea fi noua tinta a piratilor somalezi, putand astfel fi amenintata una dintre cele mai folosite rute comerciale, relateaza AFP.

Flota a V-a americana din Bahrain a mai spus ca sezonul musonic din mai-septembrie va perturba atacurile piratilor, iar companiile maritime ar putea exploata acest lucru.

"O noua regiune de risc, in urma unui atac al piratilor confirmat in mai, este sudul Marii Rosii", a spus sursa, citata de NewsIn.

Notificarea, care subliniaza recentele schimbari in tactica piratilor, contine recomandari pentru echipajele navelor comerciale care trec prin regiuni cu risc ridicat.

Piratii si-au intensificat recent atacurile nocture si si-au extins zona de actiune dincolo de Seychelles cu ajutorul "unor nave-mama" care le permit sa loveasca in zone departe de coasta.

Paisprezece nave mai sunt in mainile piratilor somalezi in Golful Aden si Oceanul Indian, cu peste 200 de marinari ostatici. Potrivit Ecoterra International, un ONG, piratii au comis 126 atacuri in 2009, dintre care 44 capturari reusite de nave.

Printre ostaticii piratilor figureaza si romani. Remorcherul italian Buccaneer, cu 16 oameni la bord - 10 italieni, cinci romani si un croat - a fost capturat in 11 aprilie in Golful Aden. Recent au inceput sa apara informatii repetate despre o serie de ultimatumuri transmise de piratii care au capturat vasul. Guvernul italian a negat, la 24 mai, ca piratii somalezi care au capturat Buccaneer ar fi dat un ultimatum de 72 de ore. Autoritatile italiene au anuntat trimite un emisar special in Somalia pentru a facilita negocierile pentru eliberarea echipajului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.