Hua Junduo, comisarul general pentru Expozitia Mondiala de la Shanghai din 2010, care a efectuat o vizita de patru zile in Romania, le-a spus autoritatilor romane ca pavilionul Romaniei - "Greenopolis" - este unul deosebit de interesant, care poate constitui un reper pentru celelalte tari.

Ambasadorul Hua Junduo a efectuat o vizita de lucru in Romania in perioada 5-9 iunie 2009, la invitatia ministrului roman de externe, Cristian Diaconescu. Hua si Diaconescu au discutat despre stadiul pregatirilor autoritatilor chineze privind organizarea EXPO 2010, stadiul pregatirilor Romaniei pentru participarea la cel mai important eveniment international al anului 2010, precum si aspecte privind programul de evenimente ce va fi sustinut de Romania pe durata celor sase luni ale expozitiei mondiale, informeaza NewsIn.

Cei doi oficiali au abordat si tema strategiilor postexpozitionale avute in vedere de organizatorii chinezi, respectiv posibilitatea pastrarii pavilioanelor nationale construite ca centre de schimburi economice, culturale si stiintifice.

Marti a avut loc, la sediul MAE, un seminar dedicat participarii Romaniei la EXPO 2010, la care au participat reprezentanti, la nivel de secretar de stat, din partea ministerelor care fac parte din comisia de organizare. In cadrul seminarului au fost prezentate progresele inregistrate in procesul de pregatire a participarii Romaniei la EXPO 2010.

Cu aceasta ocazie, comisarul general pentru EXPO 2010 Shanghai, China, a subliniat faptul ca pavilionul tarii noastre - "Greenopolis" - este unul deosebit de interesant, care poate constitui un reper expozitional pentru pavilioanele construite in site-ul EXPO 2010 avand in vedere ca ilustreaza foarte bine atat tema generala a expozitiei mondiale, Un oras mai bun, o viata mai buna, cat si realitatile actuale ale dezvoltarii sociale urbane din Romania.

Romania va fi reprezentata la evenimentul de mare anvergura EXPO 2010 printr-o constructie de forma unui mar, numita "Greenopolis". "Marul" va fi o constructie pe cinci nivele, care va cuprinde zone indoor si outdoor si spatii multifunctionale, inclusiv studiouri virtuale. Participarea Romaniei la EXPO 2010 are un buget alocat de cinci milioane de euro.

Orasul Shanghai a fost ales gazda a Expozitiei Mondiale din 2010 cu ocazia celei de-a 132-a Sesiuni a Adunarii Generale a Biroului International pentru Expozitii (BIE), la 13 decembrie 2002. China a devenit astfel prima tara in curs de dezvoltare care gazduieste o expozitie mondiala.

Expozitia se va desfasura pe durata a 184 de zile, in perioada 1 mai - 31 octombrie 2010. Organizatorii EXPO 2010 se asteapta la participarea unui numar de peste 200 de tari si organizatii internationale si a unui numar de circa 70 milioane de vizitatori. Tema expozitiei "Un oras mai bun, O viata mai buna" porneste de la ideea de coexistenta a diverselor culturi si comunitati, a dezvoltarii sustenabile a economiei urbane, a echilibrarii vietii intr-o perioada a dezvoltarii stiintifice si a interactiunii dintre zonele urbane si cele rurale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.