Consulul finlandez Simo Pietilainen din Sankt-Petersburg a fost numit luni persona non grata, pentru ca scos un copil din Rusia si l-a dus in Finlanda, potrivit comunicatului postat pe site-ul Ministerului rus de Externe.
"La 8 iunie, ambasadorul Finlandei in Rusia a fost chemat la Ministerul rus de Externe. El a fost informat ca Simo Pietilainen, consul al Finlandei in Sankt-Petersburg, care l-a scos ilegal din Rusia pe cetateanul finlandez Paavo Salonen si pe copilului acestuia Anton Salonen, care avea si cetatenie rusa, a fost declarat persona non grata, pentru ca a incalcat legea Federatiei Ruse si Conventia de la Viena privind relatiile diplomatice si consulare", se arata in comunicatul MAE rus.

Saptamana trecuta, la 3 iunie, premierul rus Vladimir Putin a facut o vizita in Finlanda, unde a declarat ca actiunile consulului Finlandei la Sankt-Petersburg - care a scos din Rusia un cetatean finlandez si pe copilul sau de 6 ani in portbagajul unei masini - submineaza increderea dintre cele doua tari. El a adaugat ca locul unor astfel de persoane nu este in serviciul diplomatic, ci in biserica, potrivit RIA Novosti.

In aprilie, Anton Salonen a fost dus in Finlanda de catre tatal sau Paavo Salonen, fiind ajutat de diplomatul finlandez Simo Pietilainen, fara consimtamantul mamei copilului, cetatean rus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.