Primul ministru chinez, Wen Jiabao, a pledat, ieri, in cadrul summitului anual China - Uniunea Europeana, care a avut loc la Haga, pentru ridicarea embargoului asupra armelor impus tarii sale din 1989 dupa masacrul din piata Tiananmen. Mai mult, Jiabao a trecut la utilizarea "artileriei grele" pentru a-si atinge scopul si a estimat ca neridicarea imediata a embargoului ar putea ameninta relatiile sino-europene, foarte importante din ratiuni economice, daca se are in vedere marimea aproape fara egal a pietei de desfacere din China si capacitatea de productie a acestei tari.
Wen Jiabao a fost intampinat la Haga de omologul sau olandez, Jan Peter Balkenende, presedintele in exercitiu al Uniunii Europene. Apoi, ei au facut poze "de familie" in compania presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si a inaltului reprezentant pentru politica externa a UE, Javier Solana, si au trecut la... convorbiri.

In ciuda pledoariei premierului chinez pentru ridicarea embargoului, a conditionarii viitorului relatiilor sino-europene de aceasta decizie si a primirii de care s-a bucurat Jiabao la Haga, "Cei 25" au rezistat, s-au declarat foarte preocupati inca de situatia respectarii drepturilor omului in China si au reafirmat ca Uniunea Europeana nu este pregatita sa faca acest pas. "Nu a sunat inca ora ridicarii embargoului", a subliniat ministrul olandez al Afacerilor Externe, Ben Bot. Cu toate acestea, au existat si voci europene care s-au pronuntat in favoarea Beijingului, printre care cea mai rasunatoare a fost a Frantei. Iar britanicii si germanii au fost mai rezervati, la cei din urma guvernul fiind favorabil ridicarii embargoului, dar Bundestagul impotriva.

Analistii considera summitul de la Haga drept un "semnal pozitiv" pentru China, iar afirmatia lui Ben Bot ca "spera la o eventuala ridicare a embargoului anul viitor" da sperante Beijingului. Comisarul european pentru relatii externe Benita Ferrero-Waldner a reafirmat insa necesitatea ca autoritatile chineze sa faca progrese in ce priveste respectarea drepturilor omului, ceea ce face ca data ridicarii embargoului sa para inca indepartata. Si aceasta deoarece Beijingul nu prea da semne de schimbare de atitudine fata de acest subiect, continuand, de exemplu, sa califice oficial miscarea democratica din piata Tiananmen drept o tentativa de razmerita contrarevolutionara. Mai mult ieri, la Haga, patru militanti ai organizatiei Reporters Sans Frontieres (RSF) au incercat sa posteze un banner pe care era scris: "China: cea mai mare inchisoare din lume pentru jurnalisti". RSF a invitat delegatia chineza sa se deplaseze la TPI ca sa "raspunda pentru faptele lor". Lucruri care nu i-au picat prea bine lui Wen Jiabao.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.