Coalitia libaneza sustinuta de Occident a revendicat luni victoria in alegeri in fata aliantei conduse de gruparea siita Hezbollah, sprijinita de Iran si Siria, care si-a recunoscut infrangerea

"Este o zi mare pentru istoria Libanului democratic", a declarat luni dimineata liderul majoritatii parlamentare antisiriene Saad Hariri. "Felicitari voua, felicitari libertatii, felicitari democratiei. (...) Nu exista nici invingator si nici invins la aceste alegeri, singurii invingatori sunt democratia si Libanul", a adaugat Hariri, fiul fostului premier asasinat, Rafic Hariri, informeaza NewsIn.

Potrivit postului de televiziune Future TV, detinut de Saad Hariri, coalitia acestuia a obtinut 70 de locuri in Parlament, din totalul de 128, iar coalitia condusa de Hezbollah 58 de locuri.
La anuntul victoriei, au fost trase focuri de bucurie in Beirut, iar artificiile au iluminat cerul capitalei. Arborand drapelul libanez si pancarte albastre, culoarea aliantei lui Hariri, locuitorii capitalei au iesit pe strazi strigand "Am castigat!".

Principalul aliat crestin al Hezbollah a recunoscut infrangerea taberei sale la alegerile de duminica, marcate de o participare istorica. Aceasta este "o victorie pentru coalitia din 14 martie (numele dat majoritatii la guvernare), insa o infrangere pentru libanezii care aspirau la o schimbare", a declarat Michel de Chadarevian, membru in Curentului Patriotic Liber, condus de Michel Aoun. El a adaugat ca alianta sa va respecta rezultatele alegerilor si va coopera cu echipa lui Hariri, in vederea formarii unui guvern de uniune nationala. "Libanul poate sa fie guvernat numai de un cabinet de uniune", a explicat Chadarevian.

Un oficial din gruparea Hezbollah, Hassan Fadlallah, a declarat ca asteapta rezultatele definitive inainte sa se pronunte, spunand ca este necesara o cooperare intre formatiunile politice pentru guvernarea tarii. "Specificitatea Libanului cpnsta in diversitatea sa, nu exista nici minoritate, nici majoritate", a declarat Fadlallah, a carui grupare este considerata o organizatie terorista de catre Washington. Potrivit lui, cei 11 candidati ai Hezbollah au fost alesi.

Rezultatele oficiale vor fi date publicitatii luni dupa-amiaza.
Dintre cele 3,2 milioane de alegatori, 54,08% au votat, o rata de participare record in ultimi 20 de ani, potrivit ministrului de interne Ziad Baroud. Unii alegatori au asteptat mai multe ore pentru a vota, iar cabine suplimentare au fost instalate in unele sectii foarte aglomerate.

Aproape 50.000 de soldati si politisti au fost desfasurati, iar, potrivit armatei, au avut loc 123 de incidente minore. Scrutinul a fost supravegheat de 200 de observatori internationali, trimisi in special de Uniunea Europeana (UE) si de centrul Carter.

Fostul senator american John Sununu, de la Institutul Democratic National, a declarat ca nu a observat "fraude flagrante" la alegeri, urmarite indeaproape de vecinii Libanului si de comunitatea internationala.
In Israel, ministrul de finante Youval Steinitz avertizase ca o victorie a Hezbollah ar crea o "noua entitate iraniana in Orientul Mijlociu, dupa Hamas", din Fasia Gaza. In schimb, in Siria, cotidianul oficial al-Baas si-a exprimat speranta ca gruparea Hezbollah va castiga alegerile.

Cele doua tabere rivale din Liban sunt intr-o confruntare permanenta dupa ultimele alegeri legislative din 2005, care au provocat un nou razboi civil in 2008.

Cele 128 de locuri din Partament sunt impartite in mod egal intre crestini si musulmani. Fiecare comunitate va primi un numar de locuri in 26 de circumscriptii in functie de importanta sa demografica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.