Doua jurnaliste cu cetatenie americana care fusesera arestate in martie pentru intrare ilegala in Coreea de Nord au fost condamnate luni la 12 ani de munca fortata

Jurnalistele Euna Lee si Laura Ling, care lucrau pentru postul american de televiziune Current TV, au fost arestate in ce pregateau un reportaj in apropierea granitei dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud. Procesul lor incepuse joi, informeaza NewsIn.

"Procesul a confirmat crima grava pe care au comis-o impotriva natiunii coreene si traversarea ilegala a frontierei (...) si le-a condamnat pe fiecare la 12 ani de reeducare prin munca", arata stirea KCNA. Departamentul de Stat anuntase ca cele doua au fost puse sub acuzare pentru spionaj.

Analistii spun ca legea nord-coreeana prevede sentinte de cel putin 10 ani de munca fortata pentru infractiunea de care erau acuzate jurnalistele.

Potrivit acestora, jurnalistele au devenit moneda de schimb in negocierile cu Statele Unite, care tocmai anuntasera ca examineaza reintroducerea Coreei de Nord pe lista statelor ce sustin terorismul. Pe de alta parte, procesul s-a desfasurat in climatul de tensiuni internationale provocate de testul nuclear nord-coreean din 25 mai.

In trecut, Washingtonul a obtinut pe cale diplomatica eliberarea a doi cetateni ai sai. In 1996, deputatul Bill Richardson a negociat revenirea in tara a lui Evan Hunziker, inchis timp de trei luni si suspectat de spionaj. Richardson a negociat si eliberarea in 1994 a unui pilot american de elicopter.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.