Partidul premierului irlandez Brian Cowen a suferit una dintre cele mai mari infrangeri din istoria sa la alegerile europarlamentare, locale si legislative partiale organizate vineri, potrivit unui sondaj publicat sambata

La alegerile locale, Fianna Fail, partidul de centru aflat la putere, a obtinut doar 24% dintre voturi, cu opt puncte procentuale mai putin decat la ultimul scrutin local din 2004. In schimb, principalul partid din opozitie a castigat 34% dintre sufragii (cu 6,5% mai mult decat in urma cu cinci ani), iar Partidul Laburist 17% (cu 5,5% mai mult), potrivit unui sondaj national realizat de institutul Lansdowne Market Research si dat publicitatii de postul de radio RTE si cotidianul Irish Examiner, informeaza NewsIn.

Studiul a fost realizat vineri in randul a 3.334 de persoane la iesirea lor de la urne.
La acest scrutin, irlandezii au desemnat 12 europarlamentari, 1.627 de reprezentanti locali si doi deputati nationali, acestia din urma in cadrul alegerilor regislative partiale de la Dublin.

Scrutinul are o importanta deosebita, avand in vedere ca s-a desfasurat cu cateva luni inainte de cel de-al doilea referendum pentru Tratatul european de la Lisabona, care urmeaza sa fieorganizat in aceasta toamna. Irlandezii au votat impotriva textului la referendumul precedent, din 12 iunie 2008.

Rezultatele alegerilor locale si ale celor legislative partiale vor fi anuntate sambata seara, iar cele de la scrutinul europarlamentar pana luni dimineata.
Potrivit primelor estimari, participarea la alegeri a fost ridicata, de peste 55%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.