Barack Obama isi incheie sambata turneul in strainatate cu o zi in Franta consacrata discutiilor politice cu Nicolas Sarkozy si participarii la festivitatile ce marcheaza 65 de ani de la debarcarea aliatilor in Normandia, urmata de o vizita privata si in familie la Paris
Dupa Orientul Mijlociu, unde a facut apel pentru reconstruirea relatiei dintre tara sa si musulmani, si Germania, unde a fost primul sef de stat american care a vizitat lagarul de concentrare de la Buchenwald, presedintele Obama se intalneste sambata la Caen cu omologul sau francez pentru a discuta despre dosarele internationale si a lua dejunul impreuna. Obama va discuta cu Sarkozy in special despre Iran, Afganistan si Orientul Mijlociu, informeaza NewsIn.

Vineri seara, Obama li s-a alaturat la Paris sotiei sale Michelle si celor doua fiice ale lor, Malia, de zece ani, si Sasha, care implineste duminica opt ani. Sambata dimineata, inainte de a merge la Caen, el se va intalni cu reprezentanti ai comunitatii americane de la Paris, la sediul ambasadei americane.

In cursul dupa-amiezii, va participa la Colleville-sur-Mer la ceremoniile ce marcheaza 65 de ani de la Debarcarea din Normandia, in 6 iunie 1944, alaturi de premierii canadian Stephen Harper si britanic Gordon Brown, si de printul Charles.

Aproape 10.000 de soldati americani sunt ingropati in cimitirul american din aceasta localitate din Normandia, aflata in apropiere de Omaha Beach, care a fost teatrul uneia dintre cele mai mari operatiuni militare desfasurate vreodata.

Incepand de sambata dupa-amiaza, sejurul presedintelui american in Franta devine "privat si familial", urmand sa includa vizite culturale si la restaurant. Barack Obama apreciaza bucataria si vinurile frantuzesti.
Familia Obama este cazata in apropiere de palatul Elysée, la resedinta ambasadorului american, o cladire cocheta din secolul al XIX-lea, cu gradina proprie. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, saloanele de la parter gazduisera un club al ofiterilor nazisti. Camera in care a fost gazduit Obama are doua paturi duble cu baldachin, iar biroul-biblioteca alaturat contine 92 de volume de Rousseau din 1785 si 21 de volume de Voltaire datand din 1818.

Obama va pleca duminica dupa-amiaza spre Statele Unite, in timp ce sotia sa va ramane in Franta pana luni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.