Campania pentru alegerile europarlamentare din Franta se incheie intr-o atmosfera tensionata, dupa un schimb de insulte intre doua dintre principalele personalitati politice, Francois Bayrou si ecologistul Daniel Cohn-Bendit.
"Iti spun eu: niciodata nu vei fi presedintele Frantei, pentru ca esti mediocru", i-a spus joi seara, in timpul unei dezbateri politice la postul public de televiziune France 2, Daniel Cohn-Bendit lui François Bayrou, care tocmai il acuzase ca lucreaza pentru presedintele de dreapta Nicolas Sarkozy, relateaza NewsIn, citand AFP.

"Nu aveti dreptul sa ma tutuiti. Cred ca este josnic ca ati promovat si justificat actiunile acestor copii, lucru pe care nu le pot accepta", i-a raspuns liderul centrist din opozitie lui Daniel Cohn-Bendit. El facea aluzie la o carte scrisa in 1975 de fostul lider emblematic al miscarii studentesti din mai 1968, "Marele bazar", in care este vorba despre trezirea sexualitatii la copii. Cohn-Bendit spusese in 2001 ca a scris cartea "din pura provocare" si ca are "remuscari".

Restul acestei dezbateri haotice, care pune capat unei campanii relativ monotone si la care au participat principalii lideri politici angajati in alegerile europarlamentare, s-a desfasurat pe acelasi ton. "Du-te dracului!", i-a spus, enervat de modul cum decurgea dezbaterea, Jean-Luc Melenchon, de la Frontul de Stanga, jurnalistei Arlette Chabot.

Altercatia initiala a avut loc intre doi lideri de partid ale caror liste isi disputa locul al treilea la scrutinul de duminica si care sunt creditati in sondaje cu 11%-14% dintre intentiile de vot, in urma partidului majoritar UMP (25-26%) si a Partidului Socialist (20%).

Socialista Martine Aubry, care participa la emisiune a deplans faptul ca scrutinul de duminica va fi marcat de un absenteism, care, potrivit asteptarilor, va ajunge pana la aproximativ 60%.

Scena politica franceza a fost tensionata de strategia de "deschidere" a lui Sarkozy, care a permis intrarea in Guvern a politicienilor de stanga, si de crearea formatiunii de centru a lui Bayrou. Sarkozy "zambeste de fiecare data cand vede asemenea lucruri", a afirmat purtatorul de cuvant al PS, Benoit Hamon, care a descris dezbaterea drept "cu adevarat urata".

Incidentul si reactiile ilustreaza tensiunile provocate de ambitiile lui François Bayrou, un fost ministru de centru in guverne de dreapta, care nu isi ascunde ambitiile pentru urmatoarele prezidentiale, din 2012. El pozeaza in oponentul lui Nicolas Sarkozy, dupa ce a iesit pe locul al treilea la primul tur al alegerilor prezidentiale din 2007, si incearca sa castige electorat din randurile celui al socialistilor. Politicianul de centru a fost acuzat ca profita de alegerile europene pentru ambitiile sale prezidentiale, dupa ce a publicat in luna aprilie "Abuz de putere", o acuzatie violenta la adresa modului in care presedintele francez isi exercita puterea.

Partidul UMP, care si-a sporit atacurile asupra lui François Bayrou in ultimele saptamani, l-a considerat pe acesta responsabil pentru disputa de joi de la postul francez de televiziune. "Declaratiile si modul de a face politica al lui François Bayrou ma dezgusta. El a intrecut toate limitele", a declarat Xavier Bertrand, secretarul general al partidului, care si-a incheiat campania joi seara la Paris.

Daniel Cohn-Bendit, care are nationalitate germana si isi imparte cariera politica intre Franta si Germania, a incercat vineri sa calmeze situatia, a doua zi dupa ce isi insultase contracandidatii. "A fost un moment foarte dur. Vom discuta despre acesta dupa" alegeri, a declarat ecologistul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.