Statele Unite si-au prezentat oficial, miercuri, propunerile privind reforma ONU, care includ o largire limitata a Consiliului de Securitate cu "aproximativ doua" noi locuri permanente, din care unul pentru Japonia. Intr-un discurs prezentat in fata Adunarii Generale, Anne Patterson, "numarul doi" al misiunii americane la ONU, a stabilit o serie de criterii stricte pentru a aprecia daca o tara poate aspira la un loc in Consiliul de Securitate extins, printre care capacitatea militara, ponderea economica si angajamentele in favoarea drepturilor omului si impotriva terorismului.

Asigurand ca SUA nu intentioneaza sa se lase izolate in procesul de reformare a ONU, Patterson a fixat sapte prioritati americane, care merg de la o gestiune mai responsabila a organizatiei la definirea mai clara a terorismului. In ceea ce priveste Consiliul de Securitate, SUA propun "adaugarea a aproximativ doua noi locuri de membri permanenti", precum si 2-3 locuri nepermanente suplimentare, repartizate pe criterii geografice.

Planul american este de natura sa nemultumeasca tarile care vizeaza un loc in Consiliu, astfel de ambitii avand, in afara Japoniei, Brazilia, India si Germania (G-4). Statele G-4 au decis sa depuna un efort conjugat de a mari numarul de locuri ale Consiliului, de la 15 la 25, din care sase de membri permanenti, si vor incerca sa obtina aprobarea extinderii luna viitoare.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.