Fosta protejata a lui Helmut Kohl are toti asii in mina. Discursul ei pragmatic si reformist convinge publicul german. Nu sint uitate nici angoasele nemtilor cu privire la extinderea Uniunii Europene, pe care le considera indreptatite. Ultimele sondaje arata ca Angela Merkel conduce cu 63% in preferintele electoratului, depasindu-l cu 12 procente pe actualul cancelar Schröder. Sondajele pe partide arata aceeasi detasare clara a crestin-democratilor: 46,9% dintre germani ar vota cu Uniunea Crestin-Democrata (CDU), pe cind Partidul Social-Democrat (SPD), aflat la guvernare, este preferat de numai 27,4 % dintre alegatori. Dupa toate probabilitatile, alegerile parlamentare din septembrie vor aduce schimbarea pe scena politica germana.

Semnale pentru o alianta anglo-germana

Cu citeva zile inainte de summitul UE asupra bugetului european, premierul britanic a facut o vizita la Berlin. Pe agenda sa, Schröder a trecut pe locul doi. Blair a avut mai intii o intrevedere cu Angela Merkel. Presa britanica a apreciat acest gest drept un semnal clar ca Blair a trecut de partea invingatoarei, anticipind rezultatul alegerilor din septembrie. Apropierea a fost reciproca. In discursul adresat parlamentului german in ziua inceperii summitului de la Bruxelles, Merkel a sustinut pozitia adoptata de Blair cu privire la finantarile agricole. "Trebuie sa existe flexibilitate de ambele parti. Daca britanicilor li se cere sa renunte la rabat, nu vad de ce finantarile agricole trebuie considerate intangibile", a spus Merkel.

Criterii stricte pentru Romania

In privinta extinderii UE, Angela Merkel se declara nemultumita de inertia procesului de aderare. "Critica mea nu priveste perspectiva europeana a Bulgariei si Romaniei, pe care o sprijinim fara nici un dubiu. Dar decizia ca aderarea sa se faca automat in 2008, daca se invoca clauza de salvgardare, mi se pare fundamental falsa, pentru ca in primul rind trebuie indeplinite criteriile de aderare", a spus presedinta crestin-democratilor in fata parlamentului german. Discursul ei reflecta intocmai temerile germanilor fata de extinderea UE. Conform unui sondaj de opinie publicat la inceputul lunii iunie, 84% dintre germani sint de parere ca mai importanta e cooperarea dintre actualele state membre UE, nu un nou val de aderari. Acelasi sondaj arata ca 53% dintre germanii chestionati sint impotriva aderarii Romaniei.