Premierul britanic Tony Blair s-a prezentat, ieri, in fata Parlamentului European din postura unui "european inflacarat", pledand pentru extinderea UE, proces in care nu vede vreo "amenintare", ci, dimpotriva, "o oportunitate istorica pentru construirea unei Uniuni mai puternice". Dar a si avertizat asupra unui posibil esec al constructiei europene daca nu va reusi sa se modernizeze si sa se apropie mai mult de nevoile oamenilor.

Intr-un discurs-program, aprig criticat inca inainte de a fi rostit, datorita pozitiei intransigente adoptate de premier la ultimul summit european, Tony Blair a schitat prioritatile viitoarei presedintii britanice a UE, care va incepe la 1 iulie. Pus la zid chiar in preziua evenimentului de premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, care nu-i poate ierta lui Blair dezastrul cu care s-a incheiat presedintia tarii sale la UE din cauza neadoptarii bugetului comunitar, premierul britanic a cerut o dezbatere "onesta si deschisa", fara "schimburi de replici si insulte", asupra viitorului Uniunii Europene.

"Sunt un european inflacarat, intotdeauna am fost", i-a asigurat Blair pe eurodeputati, negand categoric ca ar fi vrut "sa schimbe politica agricola comuna" sau ca ar purta vreo vina pentru esecul summitului de la Bruxelles. El si-a reiterat insa opinia ca prioritatile Europei de azi nu mai coincid cu cele din urma cu cateva decenii si, ca atare, bugetul comunitar trebuie sa reflecte mai bine nevoile prezente.

Premierul britanic preia presedintia intr-un moment tensionat

Indiferent de bunele intentii exprimate de Tony Blair, Marea Britanie preia presedintia UE intr-un moment de criza profunda, declansata de dubla respingere franco-olandeza a Constitutiei si de esecul summitului de la Bruxelles, de care Londra nu e intru totul straina. In Europa continentala, nu numai Juncker il considera pe premierul britanic principalul vinovat pentru neadoptarea bugetului pe 2007-2013 la Consiliul European, ci si presedintele Frantei, Jacques Chirac, sau premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Acuzatiile ce i se aduc, preluate si dezbatute pe larg in presa continentala, scot in evidenta lipsa solidaritatii manifestate de Marea Britanie fata de noile membre UE si blocarea oricarei solutii de compromis, deoarece Blair n-a vrut sa renunte la o centima din "rabatul" britanic fara o revizuire simultana a politicii agricole comune. Nici tonul aproape mesianic, adoptat de Blair in ultimele zile, scrie AFP, pentru a denunta o Europa al carei buget "nu este adaptat obiectivelor secolului al 21-lea" si care nu mai poate "astepta zece ani pentru a se schimba", n-a sunat placut in cancelariile de pe continent.

Ca atare, cei mai multi lideri europeni arata cu degetul acuzator spre locatarul din Downing Street, intrezarindu-se de pe acum zile grele pentru presedintia britanica si pentru Blair, care va pasi in urmatoarele sase luni, cum scrie AFP, pe un "teren minat".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.