Presedintele american Barack Obama a facut o gafa in discursul adresat musulmanilor, rostit joi la Cairo, plasand in aceeasi perioada istorica Inchizitia si Califatul de la Cordoba, greseala ironizata de presa spaniola de vineri.

"Islamul are o traditie mandra de toleranta. Vedem acest lucru in istoria Andaluziei si Cordobei din timpul Inchizitiei", a declarat Obama, potrivit textului discursului sau, publicat pe site-ul Casei Albe, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Presedintele american a facut aluzie la ocupatia musulmana a unei mari parti a Spaniei, Al Andalus, din secolul al VIII-lea pana in secolul al XV-lea si in special la Califatul Cordobei, care a existat in secolele al X-lea si al XI-lea. Astfel, Obama a plasat, in mod echivoc, in aceeasi perioada Califatul Cordobei si Inchizitia, scrie cotidianul El Mundo pe prima pagina a editiei sale de vineri.

Presedintele american "a amestecat Al Andalus si Inchizitia", afirma, la randul sau, cotidianul de dreapta ABC. Inchizitia catolica, reprimarea intoleranta a ereziilor, a inceput in Europa la sfarsitul secolului al XII-lea, potrivit istoricilor.

Atat El Mundo, cat si cotidianul El Pais (centru-stanga) au subliniat in editiile lor electronice ca toleranta islamica in timpul Al Andalus este un mit, la fel ca si intelegerea descrisa adesea dintre comunitatile crestina, evreiasca si musulmana.

De asemenea, ABC critica vineri, pe prima pagina, "omisiunea planetara a Spaniei" in referirea la Alianta Civilizatiilor facuta de Obama in discursul sau, pentru incurajarea dialogului interreligios. Presedintele american a mentionat numai "leadershipul turc" din aceasta initiativa, vizand in special dialogul dintre islam si crestinism, in conditiile in care este vorba de un proiect comun Turcia-Spania.

Si predecesorul lui Obama, George W. Bush, cunoscut pentru numeroasele gafe facute, a avut probleme cu retinerea anilor. De exemplu, in 2007 el a facut-o pe regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, cu 200 de ani mai batrana decat este.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.