Sectiile de votare s-au deschis vineri, la ora locala 7.00 (9.00 ora Romaniei) in Irlanda, pentru alegerile europene, locale si legislative partiale, transformate intr-un referendum asupra guvernului fragilizat de o politica de austeritate lipsita de popularitate.
Cele 3,2 milioane de alegatori irlandezi care vor putea vota pana la ora locala 22.00 (24.00 ora Romaniei) sunt chemati sa desemneze 12 europarlamentari, 1.627 de reprezentanti locali si doi deputati nationali, in cadrul unor legislative partiale la Dublin, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Scrutinul are o importanta deosebita in tara, cu cateva luni inainte de un al doilea referendum asupra Tratatului de la Lisabona, care urmeaza sa aiba loc in toamna, dupa ce textul a fost respins in iunie 2008.

Sondajele anunta un rezultat slab pentru Fianna Fail, partidul de centru al premierului Brian Cowen. Popularitatea sefului guvernului, care a ajuns la putere in urma cu un an, a scazut semnificativ, dupa ce a impus un regim sever de austeritate in aceasta perioada de recesiune istorica.

In aceste conditii, opozitia a transformat aceste alegeri intr-un referendum impotriva guvernului, cerand demisia lui Cowen si alegeri anticipate. Premierul a respins aceste apeluri.

Rezultatele alegerilor locale si legislative partiale vor fi cunoscute pana sambata seara. Cele de la scrutinul pentru PE sunt asteptate luni, deoarece numararea voturilor va incepe abia duminica seara, simultan cu alte tari europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.