Premierul britanic Gordon Brown se lupta pentru supravietuirea sa politica, dupa ce un al treilea ministru important si-a dat demisia din guvern si i-a cerut lui Brown sa faca la fel, in cazul in care va suferi o infrangere in alegeri, relateaza Reuters.

Demisia ministrului muncii si pensiilor, James Purnell, anuntata intr-o scrispare publicat de The Times, a reprezentat un atac direct la adresa autoritatii lui Brown si a sporit presiunea asupra acestuia, conform NewsIn.

In plus, primele rezultate anunta o infrangere a laburistilor la alegerile locale de joi. In conditiile in care din ce in ce mai multi politicieni laburisti ii cer deschis lui Brown sa se retraga, analistii cred ca premierul ar putea sa nu aiba multe sanse. Rezultatele slabe la scrutinul pentru PE, care vor fi anuntate duminica, ar putea reprezenta lovitura de gratie, a explicat Simon Lee, expert in probleme politice la universitatea Hull. "Chiar daca pana duminica niciun alt ministru important nu urmeaza exemplul lui Purnell, daca rezultatele vor fi atat de rele pe cat se anunta, va fi foarte greu pentru Gordon Brown sa supravietuiasca", a subliniat el.

Alegatorii resimt consecintele celei mai grave recesiuni economice dupa cel de-al doilea Razboi Mondial si multi vor sa pedepseasca laburistii, aflati la putere din 1997, pentru un scandal privind deconturile facute de deputati.

Conservatorii, aflati in opozitie, conduc in sondaje cu pana la 20% avans si si-au intensificat apelurile pentru convocarea imediata de noi alegeri legislative, argumentand ca guvernul Brown este "paralizat". Unii analisti compara situatia lui Broen cu cea a fostului premier conservator Margaret Thatcher, care a fost nevoita sa demisioneze in 1990, dupa ce s-a retras un ministru important din guvernul sau.
Purnell, o stea in ascensiune a laburistilor, a acuzat modul in care a condus Brown partidul pentru victoria probabisa de conservatorilor in urmatoarele alegeri. "In concluzie iti cer sa te retragi pentru a da partidului nostru o sansa reala de a castiga", a scris el.

Purnell a dat asigurari ca nu incearca sa preia presedintia laburistilor, dar declaratiile sale ar putea impulsiona un pretendent sa apara. El a fost al treilea ministru important care si-a demisia saptamana aceasta, dupa ministrul pentru comunitati Hazel Blears si ministrul de interne Jacqui Smith. Demisia sa a accentuat diviziunile din randul laburistilor.

Potrivit informatiilor aparute in presa, pana la 75 de parlamentari laburisti - circa 20% din total - erau dispusi sa semneze o petitie pentru demisia lui Brown inainte de anuntul lui Purnell. De altfel parlamentarul Barry Sheerman a declarat pentru BBC ca ar deputatii labursti ar trebui sa voteze pentru a decise daca Brown va ramane sau nu. Si alti doi membri importanti ai partidului, Graham Allenand si Siobhain McDonagh, i-au cerut lui Brown sa demisioneze.

Ministrul sanatatii Alan Johnson este considerat favorit pentru a-i lua locul lui Brown. Potrivit BBC, el ar fi pus deja la punct o structura pentru o campanie.

Mai multi ministri si-au exprimat, insa, sustinerea pentru Brown. Tessa Jowell, ministrul insarcinat cu organizarea Olimpiadei de la Londra, din 2012, a declarat ca nu este in interesul tarii sa fie organizate alegeri in prezent.

Putinele rezultate la scrutinele locale anuntate pana in prezent arata o infrangeri pentru laburisti. Partidul a inregistrat cel mai slab rezultat din ultimii 25 de ani la alegerile din orasul Bristol. Alegatorii sunt furiosi ca deputati laburisti, dar si din alte partide, au decondat de la chibrituri pana la curatarea piscinelor.

Brown, care i-a urmat la conducere lui Tony Blair in urma cu doi ani, a depus eforturi pentru a-si impune autoritatea, iar vineri ar putea anuntat o remaniere guvernamentala. In cadrul acesteia, premierul l-ar putea inlocui pe ministrul de finante Alistair Darling, cu Ed Balls, aliatul sau vechi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.