Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a declarat joi ca situatia ambasadorului Romaniei in Portugalia, Gabriel Gafita, in cazul caruia Curtea de Apel Bucuresti a decis ca a fost colaborator al Securitatii, va fi analizata in Centrala MAE.
"Deocamdata vom avea o discutie in Centrala MAE sa vedem in ce masura situatia dumnealui este in contradictie cu statutul diplomatic", a spus seful diplomatiei romane, Cristian Diaconescu. Potrivit statutului diplomatic (legea 269/2003), nu poate fi ambasador cel care a fost condamnat pentru savarsirea unei infractiuni. Mai mult, fostii colaboratori ai Securitatii nu pot detine functii publice.

Ambasadorul Gabriel Gafita a fost chemat in tara pentru consultari saptamana trecuta, iar surse diplomatice au declarat pentru NewsIn ca ambasadorul ar putea fi retras din functia pe care o ocupa la Lisabona, decizia urmand sa fie luata dupa ce va fi audiat in legatura cu situatia aparuta in urma deciziei Curtii de Apel privind colaborarea cu Securitatea, cel mai probabil in cursul acestei saptamanii.

Curtea de Apel Bucuresti a decis saptamana trecuta ca ambasadorul Romaniei in Portugalia, Gabriel Gafita, a fost colaborator al fostei Securitati, insa decizia instantei nu e definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Scandalul din jurul lui Gafita a inceput in iulie 2008, cand ziarul Adevarul a anuntat ca, in cazul ambasadorului Romaniei in Portugalia, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a stabilit ca a facut politie politica. Potrivit cotidianului, marturie ar sta in acest sens notele informative facute de Gafita in perioada 1977-1982. Gafita ar fi fost racolat ca informator al Securitatii in februarie 1977, pe cand avea 25 de ani. Numele lui de cod era 'Rosetty' si avea misiunea sa deconspire starea de spirit din lumea literara, dat fiind ca la vremea respectiva era scriitor. Colaborarea lui Gafita cu Securitatea nu a fost una gratuita, el beneficiind de diverse deconturi pentru informarile pe care le facea, oferind spre exemplu deconturi facute cu ocazia zilei de nastere, sticle de coniac sau figurine chinezesti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.